februari 2019

Eddy Ponet gehuldigd

Het verhaal van Eddy Ponet en Frans Vandormael tijdens het wereldkampioenschap veldrijden is gekend. De goede afloop ook. Gelukkig maar. Zopas werd Eddy Ponet in aanwezigheid van de weer kerngezonde Frans Vandormael gehuldigd door de Lummense burgemeester Luc Wouters voor zijn levensreddend ingrijpen. 

Wellens wint weer

Als favoriet van start gaan en dan ook winnen is niet evident. Tim Wellens heeft dat toch maar weer gedaan. Als winnaar van deze etappe een jaar geleden (toen de vierde etappe en nu de eerste), kende hij de eerste etappe van de Ruta del Sol uiteraard als zijn broekzak. Het was alleen nog afwachten hoezeer een griep zijn conditie had aangetast. Gelukkig niet erg, zo bleek. Op de stijle slotklim knalde Tim iedereen uit het wiel en behaalde zo zijn tweede zege van het seizoen. Twee zeges op vier gereden wedstrijd met daarbij ook nog een tweede en vijfde plaats is een seizoensstart om van te dromen.

Oefenwedstrijden in Leopoldsburg

Renners staan te popelen om de competitie aan te vatten. Officieel kan dat in België pas tijdens het eerste weekend van maart. Traditiegetrouw gaat daar meestal een oefenwedstrijd aan vooraf. Tenminste wanneer er een club of inrichter gevonden wordt op dit te organiseren. Iets wat vorig jaar niet het geval was. Dit jaar staat Sport en Steun Leopoldsburg in voor de organisatie daarvan.
Zondag zullen er oefenwedstrijden zijn voor alle categorieën. Alle Limburgse renners en de niet-Limburgers die bij een Limburgs team zijn aangesloten hebben startrecht. Maar omdat er in Antwerpen geen oefenwedstrijd is, mogen ook zij in Leopoldsburg hun conditie komen testen. Amateurs en masters die met een dagvergunning wensen te starten kunnen dat eveneens.

Blommen verlengt zijn titel

Vorig jaar werd Brent Blommen provinciaal kampioen bij de eerstejaars nieuwelingen. Uiteraard was hij in Hechtel topfavoriet om zijn titel te verlengen.
Dat is hem gelukt. Op geen enkel moment kon iemand hem voor die zo fel begeerde kampioenentrui bedreigen. Blommen kwam als eerste uit de startblokken. “Dat was het opzet”, aldus Brent na afloop. “Opdat het risico bestond in de eerste zandstrook strop te raken, wilde ik daar absoluut als eerste induiken. Dat lukte. Ik kon zo meteen druk zetten, nam tien seconden en ontsnapte zo uit het gedrum achter mij.”

Eddy Ponet is de echte wereldkampioen

De man van het wereldkampioenschap veldrijden is zonder discussie Eddy Ponet, de provinciale veldritcoach. Wat hij presteerde is duizend keer meer waard dan het behalen van een wereldtitel. Eddy redde het leven van Frans Vandormael, allicht bij 90% van wielerminnend Limburg zeer goed gekend. Frans de police van Diepenbeek, weliswaar sinds 2012 met pensioen, is een vaste bezoeker van bijna alle wedstrijden in Limburg, zeker de veldritten en zeker de wedstrijden voor eliten z/c en beloften. In een iets verder verleden was hij de inrichter van veldritten (jawel, zelfs voor profs) in Diepenbeek. Frans is vooral bekend voor het organiseren van busreizen naar alle wereldkampioenschappen op de weg.

Derde zege op rij voor Tim Wellens

Na eerdere dichte ereplaatsen tijdens de Challenge Mallorca heeft Tim Wellens vandaag de eerste overwinning van het jaar voor Lotto Soudal geboekt. Al voor de derde opeenvolgende keer schreef Tim Wellens de Trofeo de Tramuntana op zijn naam. De Lotto Soudal-renner finishte solo in Deiá, voor Emanuel Buchmann en wereldkampioen Alejandro Valverde.
Vanaf het begin van de wedstrijd probeerde Lotto Soudal de koers in brand te steken. Al vroeg spatte het peloton in verschillende groepjes uiteen. Uiteindelijk keerde de rust in het peloton - voor even dan toch - terug en namen drie renners wat voorsprong. In de finale was het Buchmann die net als gisteren solo op zoek ging naar de zege. De Belg Hermans, Higuita en Lotto Soudal-renner Tim Wellens lieten dit echter niet toe en gingen in de achtervolging. Wellens maakte even later de aansluiting bij de kop van de koers. Op vijf kilometer van de meet achtte Tim Wellens zijn moment gekomen en liet hij Buchmann ter plekke, op weg naar zijn derde overwinning op rij in Deiá.

Emotioneel interview van een grote mijnheer

Ryan Cortjens is een grote mijnheer. Als renner maar zeker als mens. Dat hebben we al een paar keer geschreven. En dat is na afloop van het WK weer eens gebleken tijdens het interview na de podiumceremonie. Tranen rolden over zijn wangen. Niet van ontgoocheling. Wel van geluk en vooral emotie. Uiteraard blij met die derde plaats. Maar… vooral blij voor een goede supporter waarvan hij niet lang voor de wedstrijd te horen had gekregen dat ze enkele dagen geleden kankervrij werd verklaard. Deze getuigenis zorgde zelfs voor een krop in de keel van de toch wel ervaren interviewer.

Zilver en brons op juniores WK

De oude junioreswereldkampioen is ook de nieuwe. Twee keer na mekaar de wereldtitel behalen… dat belooft voor de toekomst van de Brit Ben Tulett. Als eerstejaars werd hij een jaar geleden wereldkampioen op het loodzware parcours in Valkenburg. Nu deed hij het op een heel andere omloop in Denenmarken. En de Belgen? Zij werden twee, drie en vier. Uitstekend dus.
Met onze Ryan Cortjens op het derde trapje van het podium en een bronzen medaille om de nek. Super. Al was hij uiteraard voor goud naar Denemarken gekomen. Voor de wedstrijd gaf hij zichzelf daarvoor 60% kans. Ambitieus dus. En dat bleek eerst ook terecht. Hij was het die de eerste aanvaller en Europese kampioen Pim Ronhaar tot de orde riep. Al vlug bleek dat die Nederlander de mindere was van Cortjens. Hij moest afhaken, kwam dan nog een eens terug maar moest er na een nieuwe versnelling van Cortjens definitief af. Alleen Witse Meeussen was nog mee met de Limburgse nationale junioreskampioen.