januari 2021

Brussel-Zepperen verplaatst

Het gerucht dat Brussel-Zepperen niet tijdens het eerste weekend van maart zou kunnen doorgaan deed al een tijdje de ronde. Nu is het officieel. “De huidige toestand is niet van die aard dat er begin maart al weer kan gekoerst worden”, meent organisator Albert Derwael. “We hebben nog tot nu gewacht om de knoop definitief door te hakken in de hoop dat er versoepelingen zouden komen. Allicht komen die er niet en omdat er toch nogal wat zaken moeten geregeld worden bij een afgelasting, is het best om dat nu te doen. Nu is er nog tijd om iedereen te verwittigen en alle papierwerk te regelen.

Kalender 2021 groeit

Onlangs presenteerden we de voorlopige Limburgse wielerkalender waarop toen in totaal 60 wedstrijden stonden.
Ondertussen hebben we er daar al 20 aan kunnen toevoegen waardoor het totaal al op 80 staat. Als we vorig seizoen buiten beschouwing laten, komt men daarmee al aardig in de buurt van het aantal van twee jaar geleden.
Momenteel is de verdeling per categorie als volgt:

Vier gouwgenoten naar WK

Er werden vier Limburgse veldrijders geselecteerd om deel te nemen aan het wereldkampioenschap veldrijden in Oostende dat op 30 en 31 januari doorgaat. Vier verwachte namen. Het zou pas een verrassing zijn geweest indien ze niet op het selectieblaadje zouden staan. Quinten Hermans is een certitude bij de eliten. Lag hij de voorgaande jaren wel eens in de weekschaal wanneer de selectie moest gemaakt worden, dan was dat nu zeker niet het geval. Bij de beloften behoort Timo Kielich tot de deelnemers. Ook geen verrassing.

Brussel-Opwijk gewonnen door Covid

De 71ste editie van de wielerwedstrijd Brussel-Opwijk wordt afgelast. De wedstrijd zou normaal gezien plaatsvinden op zondag 28 februari, maar daar stak corona een stokje voor. "De wedstrijd werd niet geheel onverwacht gewonnen in een massasprint door Covid, de ietwat vreemde onzichtbare renner met nummer 19," klinkt het in een persbericht van de organisator.
Ook bij onze Noorderburen net boven de grens wordt er nu al gesneden in de kalender. Zo zal de Dorpenomloop in Rucphen op zondag 14 maart niet doorgaan.

Jos Lemmens overleden

Woensdag 13 januari is Jos Lemmens uit Helchteren op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was de echtgenoot van Vera Wouters, op haar beurt de dochter van de destijd geroemde Limburgse afgevaardigde-generaal Jan Wouters. Net als zijn schoonvader was ook Jos als nationaal commissaris streng maar rechtvaardig. Hij was ook jaren secretaris van de Limburgse wielerafdeling en één van de trekkers van het wielergebeuren in Helchteren. Via deze weg wensen we zijn vrouw Vera en zijn naaste familie en vrienden heel veel sterkte. 

Timo Kielich de officieuze kampioen

Omdat één van mijn voornemens voor 2021 was om een half glas eerder als half vol dan half leeg te bekijken, beschouw ik Timo Kielich als de nieuwe Belgisch beloftenkampioen veldrijden. Voor de knaap uit Alken zijn tweede nationale beloftentitel. Alleen zal hij dit keer niet in die driekleur mogen pronken en zal ik hem de volgende maanden tijdens één van mijn fietstochten niet in een Belgische kampioenentrui maar in een gewone merkentrui zien passeren.

BK veldrijden voor de jeugd?

Zolang er geen versoepelingen komen, blijft competitie voor veldrijden bij de jeugd een droom. Uiteraard hoopt iedereen dat die versoepelingen eerdaags op tafel worden gelegd. En dan zou het el eens kunnen dat er toch Belgische kampioenschappen veldrijden voor de jeugd worden georganiseerd. Eerder werd al bekend gemaakt dat, indien de regels het toelaten, er op 6 februari in Flémalle kampioenschappen voor masters en aspiranten zullen doorgaan. Diezelfde datum wordt nu ook genoemd voor kampioenschappen in de andere jeugdcategorieën (nieuwelingen, juniores, beloften en eliten 2).

Het halfvolle glas

Het jaar 2021 is gestart. Als ik de wensen op sociale media lees zijn de meesten heel content dat ze 2020 achter zich kunnen laten. Een kl… jaar. De wensen laten mij veronderstellen dat 1 januari 2021 voor de ommekeer zal zorgen. Natuurlijk weten we allemaal beter. Natuurlijk beseffen we dat ook 2021 voor een heel groot stuk te vergelijken zal zijn met dat kl… jaar 2020. Het ‘oude’ normaal zal zeker nog niet voor morgen zijn. Alleen moeten we proberen om er het beste van te maken en vooral te kijken naar een half vol, in plaats van naar een half leeg glas.