Brussel-Zepperen

Datum: 
5 mrt 2017
Categorie: 
el/bel
Dln: 
148
Toptien: 
  1. Bram Welten
  2. Milan Menten
  3. Franklin Six
  4. Mario Spengler
  5. Jordi Meeus
  6. Nathan Van Hooydonck
  7. Senne Leysen
  8. Brecht Ruyters
  9. Jordi Warlop
  10. Pavel Sivakov
verslag: 

Met Bram Welten komt er pas voor de tweede keer een Nederlander op de erelijst van Brussel-Zepperen. De BMC-rijder , die vorig weekend ook al zesde werd in Brussel-Opwijk, maakte deel uit van een kopgroep van vier en  spurtte na een helse rit sneller dan Milan Menten.  Deze laatste was na afloop niet te spreken over de manier waarop Welten hem tegen de nadar drong en zo zijn zegekansen ontnam. Het heeft dus niet veel gescheeld of er stond met Milan Menten nog eens een Limburger op het hoogste schavotje van Brussel-Zepperen. En dat was al sinds Jorne Carolus (2011) en Dries Hollanders (2009) geleden. Maar het heeft niet mogen zijn en dat vond vooral Menten bijzonder sneu. “Geloof me, nooit eerder had ik zulke superbenen”, brieste hij na de aankomst meteen naar de aankomstjury snellend op daar zijn beklag te doen. “Heeft niemand gezien dat Welten me gewoon tegen de nadar rijdt? Een regelrechte schande wat hij deed. Als ik niet vol in de remmen ga dan smak ik gewoon tegen de grond. Vorig jaar hebben ze eens in een koers voor veel minder gediskwalificeerd.” Of hij misschien niet langs de verkeerde kant wilde passeren, probeerde zijn vader voorzicht? “Verkeerde kant? Ik had op dat moment zelfs een halve fietslengte voor”, gaat Milan verder. “Hij komt gewoon naar me toe waardoor ik met de elleboog zelfs de dranghekken heb geraakt.”
Even moet hij er aan gedacht hebben om een klacht in te dienen. “Maar dat zal niet veel uithalen. Niemand van de jury heeft blijkbaar iets gezien en er zijn geen beelden van. Dus zal ik mij er maar bij neerleggen zeker. Al is dit verdomd moeilijk. Zulke kansen krijgen je niet vaak. Uiteraard is het volgende week weer koers en uiteraard zal ik het weer opnieuw proberen. Maar de dagen dat je zulke superbenen hebt, zijn dun gezaaid. Dit had ik zo graag willen verzilveren.”
In ieder geval mag Menten op een schitterende wedstrijd terugblikken. Toen na ongeveer 60km een groep van 21 renners voorsprong nam, was hij mee. Toen op dertig kilometer van de meet zich vier renners afzonderden was hij weer mee. “Natuurlijk wist ik dat het met de Zwitser Spengler en Welten, allebei rijdend voor BMC niet makkelijk zou worden. Maar Spengler had al een tijdje alleen vooruit gereden en zat duidelijk door zijn beste krachten heen. Welten is uiteraard rap en laat zulke kansen niet snel liggen. Maar met de hulp van Franklin Six, die een paar keer aanviel in de finale, dacht ik hem wel aan te kunnen. En indien hij het fair speelde, was me dat ook gelukt.”