De drie nationale kampioenen

Beloften - Gerben Thijssen
Het was voorzien dat beloftenkampioen Gerben Thijssen op 1 januari de stap naar de profs zou zetten. Hij zette al een hele tijd geleden zijn handtekening onder een contract van het World Tour Team Lotto-Soudal. Maar ook al werd hij met bravoure nationaal kampioen en had hij zonder dat hij in de Baby Giro iets te vroeg juichte, daar ook een rit gewonnen, toch meent Gerben dat hij nog niet klaar is voor de grote stap. “Ik ben een echte winnaar en de kans dat dit bij de profs volgend voorjaar al kan lukken, acht ik niet groot. Vandaar dat ik in samenspraak met de ploegleiding nog wat wil wachten tot halfweg het seizoen of misschien wel nog langer. Ik wil bij de beloften nog meer mijn stempel kunnen drukken. Dat ik daarbij ook nog wat extra kan genieten van die mooie driekleur is uiteraard mooi meegenomen,”, aldus Thijssen.

Eliten z/c - Rutger Wouters
Geen mens had op die bewuste 12de augustus verwacht dat Rutger Wouters, leraar geschiedenis-aardrijkskunde aan het St.-Franciscuscollege in Heusden-Zolder, die zo fel begeerde nationale driekleur van Stabroek mee naar Koersel zou brengen. Ook hijzelf niet. In deze categorie is dit voor de meeste renners het hoogst haalbare. De kans dat je via die titel als nog een profcontract op de kop kan tikken, is bijzonder klein. Ook voor Rutger zit dat er niet in. “Het is voor mij een bijzondere eer om die trui te mogen dragen”, stelt Wouters die toch ook moest ondervinden dat het werkt als een rode lap op een stier want na die zege in Stabroek lukte het hem nog slechts twee keer om te kunnen winnen: een dernycriterium en een open wedstrijd in Porchesse. In ieder geval mag Wouters het seizoen afsluiten met 15 overwinningen en dat eentje meer dan vorig jaar. Maar omdat er dit keer toch een paar extra glanzende pareltjes tussen zitten, mag hij terecht stellen dat dit een topjaar was. 

Dames beloften – Nathalie Bex
De Truiense belofte bij de dames wist het afgelopen seizoen twee nationale titels te behalen. Ze werd zowel in het tijdrijden als op de weg kampioen. “Mooi, maar toch ben ik niet super tevreden”, stelt ze. “In mijn eerste jaar als belofte mocht ik als lid van het World Tour Team Experza aan tal van grote wedstrijden deelnemen. Maar ik moest ondervinden dat ik daar zeker nog niet rijp voor ben. Ook omdat mijn studies ook heel wat tijd in beslag nemen. Die twee combineren is niet gemakkelijk. Uiteraard is het mooi als je aan tal van topwedstrijden mag deelnemen. Vooral alles wat er omheen gebeurt is leuk. Maar tijdens de wedstrijden heb ik niet echt veel geleerd omdat ik bijna nooit mee vooraan kon strijden en de koers helpen maken. Daarom zet ik volgend jaar een stapje terug. Ook een beetje noodgedwongen omdat mijn huidige team stopt. Ik zal volgend jaar deel uit maken van het Nederlandse beloftenteam van Servais Knaeven. Daar zal ik verder kunnen groeien en vooral sterker worden.” 

Share