Piste gaf me niet genoeg voldoening

Met het oog op de Olympische Spelen van Tokio, waarvoor hij een grote kans maakte om daaraan deel te nemen, voorzeker een moeilijke beslissing voor de Genkenaar die een paar maanden geleden nog Europees kampioen afvalling werd. “Makkelijk was het zeker niet”, bekent Gerben. “Tokio heeft me zeker tegen gehouden om die knoop al eerder door te hakken. Want eerlijk… ik was er toch al een tijdje mee bezig. Een stage met het Worldtour team van Lotto-Soudal heeft de doorslag gegeven. Ze waren daar heel tevreden over mij. Ook hadden ze mijn kwaliteiten gezien tijdens de zesdaagse van Gent. Ondermeer omdat ze volgend jaar in de zesdaagse van Gent een Lottoploeg willen vormen, kreeg ik een voorstel om vanaf 2019 toe te treden tot de Worldtour ploeg en dit met een contract voor drie jaar. Dat zijn kansen die je niet mag laten liggen natuurlijk. Momenteel staat alles op papier. Hier en daar moeten er nog wat punten en komma’s aangepast worden en dan zal ik mijn handtekening plaatsen.”
Voor de entourage van Thijssen is deze beslissing dan ook weer niet super verrassend. “Ik heb altijd heel graag op de piste gereden. Maar de jongste maanden was het plezier er een beetje af. Als je zowel de weg als de piste wil combineren is dat echt slopend. Je kan onvoldoende rust inbouwen. Bovendien had ik ook niet altijd de voldoening die ik wilde. Ik maakte deel uit van het achtervolgingsteam waar men zich vooral met het oog op de Olympische Spelen op focust. Tof, maar laten we eerlijk zijn. Onze beste tijd is nog altijd tien seconden onder die de wereldtijden. Dat is een wereld van verschil. Een kloof die quasi onoverbrugbaar is. Op internationale competities kwamen we altijd te kort. Vermits ik een typische winnaar ben, kon ik daar niet echt plezier uit halen.  En ik wil het ook niet onder stoelen of banken steken… ik voelde me in dat heel klein pistewereldje niet echt thuis. Het is een hecht groepje. Dat zeker. Maar ik hoorde er niet altijd bij. Bovendien mogen prestaties ook wel eens gehonoreerd worden. Akkoord… de wielerbond heeft in het pistegebeuren en dus ook in mij geïnvesteerd. Maar ikzelf heb nooit 1 euro ontvangen. Je kan niet blijven koersen voor enkel maar de eer van Vlaanderen. En als je dan bij Lotto de kans krijgt om volgend jaar prof te worden, met een contract van drie jaar en ze zeggen er bij dat ze eigenlijk niet graag hebben dat ik het wegseizoen regelmaat onderbreek voor pistewerk, is het bijl om de knoop door te hakken iets scherper.”
Dus dit weekend geen internationale tweedaagse in Gent voor Thijssen. Ook geen stage in het Portugese Anadia en later ook geen wereldkampioenschap op de piste. “Zo is dat”, aldus Gerben. “Op 1 februari trek ik met de Lottoploeg op stage naar Benicassim om me voor te bereiden op het wegseizoen. Daarin wil ik sterk presteren zonder het seizoen regelmatig te moeten onderbreken voor pistestage en –kampioenschappen. De combinatie van beiden vond ik voor mezelf zo goed als onhoudbaar. Je moet tussendoor en zeker tijdens de winterperiode wat rust kunnen inbouwen. Ik heb dit jaar ondervonden dat dit zeer moeilijk was. Helemaal van de piste zal ik zeker niet verdwijnen. Als alles goed gaat zal ik er tijdens de komende zesdaagse van Gent weer bij zijn. 

Share