Ritwinst voor Philipsen in Giro

De Baby Giro kan voor Jasper Philipsen niet meer stuk. Vrijdag kreeg hij na de rit die bijna door Gerben Thijssen werd gewonnen en waarin hij derde werd, de roze leiderstrui om de schouders. Zoals verwacht verloor hij die een dag later. Maar niet getreurd. Gisteren won hij in een massaspurt met bravoure de vlakste maar weliswaar ook de langste etappe van deze Giro.
“Ik ben dan ook super blij”, aldus Jasper die momenteel in het algemeen klassement, het puntenklassement als het jongerenklassement op de tweede plaats staat. “Mijn Giro kan niet meer stuk. De komende dagen worden heel zwaar met heel veel klimwerk. Mocht ik hier of daar nog niets kunnen meepikken, zal ik het zeker niet laten. Dat zijn dan allemaal extraatjes. Maar ik hoop vooral wat te kunnen terug doen voor de ploeg want zij hebben de afgelopen dagen hard voor mij gewerkt. Zeker vandaag. Ze hebben me perfect afgezet. Alles verliep volgens het boekje. Die zege is dan ook het resultaat van schitterend teamwerk.”
Eigenlijk een klein wonder dat Jasper na die zware rit van zaterdag nog fris genoeg bleek om voor de zege te spurten. Zaterdag reed hij immers meer dan 100km op zeer geaccidenteerd terrein in de aanval. “Eigenlijk raar dat ik in de roze trui mee mocht met een vroeg vlucht van tien renners”, aldus Philipsen. “Misschien omdat ze toch weten dat ik niet echt voor het klassement rijd. We kregen nooit meer dan anderhalve minuut, dus we moesten blijven rijden. Tijd om wat adem te happen was er niet. Ook niet gezien het vele klimwerk dat in onze kopgroep voor de nodige schifting zorgde waardoor we op het einde nog slechts met drie overbleven. Pas tijdens de laatste klim werden we gegrepen. Het had er dus lang naar uit gezien dat ik het roze kon redden. Maar niet dus. Na afloop was ik totaal KO. Gelukkig was de zondagrit helemaal vlak. Weliswaar met zijn 165km de langste etappe in deze Giro, maar er werd niet te hard gekoerst. Wellicht was iedereen moe van zaterdag en wilde men wat krachten sprokkelen voor de nog zware dagen die komen. Daardoor kreeg ik onderweg tijd om het melkzuur uit de benen te rijden. Wat volstond om te kunnen winnen.”

Share