Skeljmose eindwinnaar van de 39ste Ster

De eindwinnaar van de 39ste Ster van Zuid-Limburg is de Deen Mathias Skjelmose Jensen. Hij legde de basis van zijn eindzege in de rit van zaterdag met aankomst waarin hij na een lekke band vroeg in de koers vanuit verloren positie terug kwam en won.
Skjelmose volgt daarmee zijn landgenoot Anders Egsvang op die in 2013 de Ster op zijn naam schreef. Dat was het jaar dat die Deen samen met Mads Pedersen, sinds de Ronde van Vlaanderen van afgelopen zondag bij iedere wielerliefhebber gekend, de Ster domineerde. We herinneren ons vooral nog de slotrit van toen. Samen met Egsvang reed hij toen iedereen letterlijk uit het wiel om dan samen quasi hand in hand over de meet te bollen. Egsvang in het geel, Pederson in het groen terwijl hij toen ook nog de trui van bergkoning binnenhaalde.
Of Skjelmose dezelfde grote wordt dan Pedersen nu al is, moet uiteraard nog worden afgewacht. Maar wat hij in de rit van zaterdag richting Bovelingen liet zien, getuigde in ieder geval ook van grote klasse. Vroeg in de wedstrijd reed hij lek. Net voor op de kasseien in Oreye het peloton op de kant werd gezet en in vier waaiers uiteen spatte. Sjelmose zat in de allerlaatste waaier, maar bokste terug tot hij vooraan zat. En toen in de finale uit de eerste waaier van bijna 30 renners een vijftal afstand nam, was hij mee. Net als de Nederlander Casper Van Uden, tweede in de proloog van vrijdag en daarmee virtuele gele trui. Een prestatie die een diepe buiging verdient vermits zijn papa vorige week plot als gevolg van een hartaderbreuk overleed. Vandaag wordt hij trouwens ten grave gedragen.
Maar toen de eerste groep dreigde terug te komen en Skjelmose (4de in de proloog) al zijn duivels ontbond kon enkel nog de Nederlander Van der Tuuk mee. Die twee spurtten voor de zege. Skjelmose won en pakte geel. Die trui heeft in in de zondag- en maandagrit met bravoure verdedigd. In de slotrit maakte hij deel uit van de beslissende ontsnapping van 10 renners. Daarbij ook Remco Evenepoel, die zondag zwaar ten val kwam en daardoor bijna tien minuten verloor. Maandagmorgen twijfelde hij nog of in de slotrit zou  starten. Dat deed hij. En hoe. Op 15km van het einde demarreerde hij weg uit de kopgroep en won uiteindelijk de slotetappe met anderhalve minuut voorsprong. Wat als hij zondag niet zou gevallen zijn?
Die zondagrit werd gewonnen door de Brit Alfred George die het in een millimeterspurt haalde van  Tuur Dens. Jammer voor het het Davoteam dat Dens het net niet haalde. Hij zou een opsteker geweest zijn voor een tegenvallende Ster, waar ze veel van hadden verwacht maar waar voor hen vooral de pechduivel de bovenhand had.
Beste Limburger werd Milan Fretin die daarvoor door Carlo Bomans beloond wordt met een selectie voor Parijs-Roubaix van aanstaande zondag. 

Share