"Smaakt naar meer"

Oefenkoersen geven renners de gelegenheid om een zicht te krijgen op de conditie van zichzelf maar zeker ook op die van de concurrentie. Bij de juniores heeft Jorre Debaele overduidelijk in zijn kaarten laten kijken. Hij was zondag in Leopoldsburg de absolute uitblinker die de koers kleurde, domineerde en ook won.
Zijn koerstactiek bleek vorig jaar al een streling voor het oog van elke wielerliefhebber. Aanvallen, aanvallen en nog eens aanvallen, van start tot finish. Dat leverde hem echter niet zoveel vruchten op. Als er voor de vette prijzen moest worden gebikkeld, bleef hij meestal met lege handen achter. Doch de sympathie van de toeschouwers was steevast voor hem. Ook zijn supportersschare groeide week na week. Net zoals hijzelf ook fysiek groeide. Het kleine jongetje van weleer die begon als veldrijder, is een stoerdere kerel gewonden met sterke koersbenen. Veldrijden blijft zijn dada, maar ook koersen op de weg wordt alsmaar meer zijn ding. Zeker nu hij afgelopen zondag voor het eerst de smaak van het winnen mocht proeven.
“En dat smaakt naar meer”, glundert hij. “Het was weliswaar nog maar een oefenkoers en ik weet ook wel dat het volgende week pas echt begint. Maar dit geeft me in ieder geval een pak vertrouwen. Zelf ben ik verbaasd dat het al zo goed ging. Ik heb afgelopen winter heel wat veldritten betwist. Na het BK ben ik gestopt met crossen en heb ik vier weken gerust. Dus echt veel heb ik nog niet op de weg getraind. Vandaar die onzekerheid.”
Dat weerhield de knaap uit Halen niet om al in de tweede ronde aan de haal te gaan. “Dat is mijn manier van koersen. Ik kreeg met Reinderink een sterke Nederlander mee. Achter mij hielden mijn ploegmaats het peloton wat aan de praat, hoorde ik na de wedstrijd. Met als gevolg dat we snel een geruststellende voorsprong konden uitbouwen. Tof van hen. Wat er op wijst dat mijn nieuw team onder leiding van Danny Vanderaerden een hechte groep is. Omdat ik de spurtcapaciteiten van mijn vluchtmaat niet kende en ikzelf niet snel ben, was ik helemaal niet zeker van de winst. In de slotronde heb ik nog eens geprobeerd om Reinderink te verrassen. Dat lukte niet. Blijkbaar was het ook niet nodig want in de sprint haalde ik het vrij vlot.”
Volgend weekend moet Debaele voor zijn eerste officiële wedstrijd van het seizoen noodgedwongen naar Wallonië uitwijken. “Jammer dat er in Brustem geen junioreswedstrijd meer is” stelt hij. “Daarom start ik zaterdag in Villers-le-Temple. Maar ik kijk vooral uit naar de week daarna. Dan staat Zepperen op het programma. De bestuursleden van ons team zijn er de organisatoren. Voor ons dus een hoogdag.”

Share