Ster eindklassement

Datum: 
17 apr 2017
Categorie: 
jun
Toptien: 
  1. Fred Wright
  2. Thymen Arensman
  3. Daan Hoole
  4. Loran Cassaert
  5. Maikel Zijlaard
  6. Alain Broos
  7. Sean McElroy
  8. Rhys Britton
  9. Bjorn Vandebeek
  10. Stijn Daemen
verslag: 

Ook al arriveerde de Brit Fred Wright in de slotrit meer dan vijf minuten nadat Mauri Vansevenant, zoon van Wim, als winnaar over de streep was gebold, toch werd hij tot eindwinnaar uitgeroepen. Leider Wright kwam op 2,9km van het einde ten val, brak daarbij zijn sleutelbeen maar werd door zijn ploegmaat Pidcock over de streep geduwd.
Omdat de valpartij op minder dan 3km van het einde gebeurde, kreeg  gele trui drager Fred Wright dezelfde tijd dan het peloton toegewezen. “Het was meteen duidelijk dat quasi zeker zijn sleutelbeen was gebroken”, aldus rondedokter en gewezen profrenner Pieter Mertens. “Hij wilde in de ziekenwagen stappen. Maar organisator Danny Stevens die bij mij in de wagen zat, overtuigde hem om toch te proberen de streep te halen.”  Dat deed hij. Zijn ploegmaat Thomas Pidcock,  winnaar van Parijs-Roubaix  en wereldkampioen veldrijden, duwde Wright over de streep. Na nog een snelle check-up van dokter Mertens, kreeg hij de toelating om aan de slotceremonie deel te nemen. Wright, ook eindwinnaar van het bergklassement, werd de verdiende winnaar van een Ster die nooit eerder zo internationaal getint was. Kwam dat door de zwakte van de Belgen of door de sterkte van het buitenlandse deelnemersveld? Dat laatste heeft ongetwijfeld meegespeeld. Zo stond er met Pidcock en Hoole de top twee van Parijs-Roubaix aan de start. Ook was er Maikel Zijlaard, winnaar van Zepperen-Zepperen maar vooral van de Ronde van Vlaanderen. Eindwinnaar Wright is misschien naar de buitenwereld minder bekend. Maar zoals zo veel Britten loopt hij school op de piste om daarna gensters te slaan op de weg. Wright werd vorig jaar ondermeer Europees kampioen ploegenachtervolging op de baan. En begin dit jaar won hij ook de junioreszesdaagse van Berlijn. Iemand die met de fiets kan rijden. Dat heeft hij getoond in een aantrekkelijke Ster.
De eerste dag dreigde deze rittenwedstrijd even op slot te geraken toen op 40km van het einde negen renners de handen in elkaar sloegen. Ze pakten snel meer dan een minuut. De kans dat de Ster toen al beslist werd, was reëel. Doch op het einde kwam het peloton terug tot op enkele luttele seconden. Ster gered dus. Van Tricht won en werd meteen de eerste leider.
Een trui die hij de dag nadien in de rit met aankomst in Landen weer verloor. Het was toen de Nederlander Stijn Daemen, rijdend voor het Limburgse Davoteam, die de kat de bel aanbond. Op 60km van het einde ging hij zijn kans, kreeg steun van Wright, de Nederlandse veldritkampioen Arensman en Daan Hoole (onlangs 3de in Nokere koerse en vooral 2de in Parijs-Roubaix). Achter hen vormde zich een groepje van tien renners met daarbij Bjorn Vandebeek, maar die kregen de leiders nooit te pakken. In de slotfase loste Fred Wright zijn metgezellen. De Brit nam de leiderstrui over. In de slotrit kwam die niet meer in gevaar. Tenzij die val enkele honderden meters eerder was gebeurd.
Bjorn Vandebeek was de enige Limburger die op een geslaagde Ster mag terugblikken. Hij werd uiteindelijk 9de en 2de beste landgenoot.