Stockman eindwinnaar Ronde van Namen

Eindwinnaar van de Ronde van Namen werd Abram Stockman. Hij haalde het voor zijn ploegmaat Rob Ruijgh. Wie is Abram Stockman? Een jongen uit Waregem die aan de universiteit van Gent een diploma Lichamelijke opvoeding behaalde en blijkbaar een aardig stukje met de fiets kan rijden. Anders win je natuurlijk niet de Ronde van Namen.

Toch is het pas zijn eerste overwinning die we van hem sinds 2013 terugvinden. Maar als hij dan eens wint, is het precies wel meteen een hoofdprijs. Stockman won de voorlaatste etappe. Daarin ging hij mee met een vlucht van drie waarbij ook zijn ploegmaat Rob Ruijgh. Deze laatste deed daarmee een goede zaak want hij fietste zich daardoor in de gele leiderstrui. Dat hij in die rit met aankomst op de Citadel van Namen de overwinning moest laten aan zijn ploegmaat Stockman was uiteraard geen enkel probleem. De ervaren Nederlander Ruijgh stond nu riant aan de leiding en zou allicht in de slotrit die bevoorrechte positie wel niet meer afstaan. Mis want in die slotrit waren natuurlijk alle ogen op Ruijgh gericht en had men weinig of geen oog voor zijn ploegmaat Stockman. Die ging andermaal mee met de beslissende ontsnapping van elf renners. Nationaal kampioen Jordi Van Dingenen (die nog tot zondag die driekleur mag dragen en daarvan in ere wilde afscheid nemen) won de laatste etappe van deze Ronde van Namen. De vrijwel onbekende Abram Stockman werd eindwinnaar. Pikant detail: Abram heeft ook nog een koersende broer Michiel. Hij maakte het feest compleet door eindwinnaar te worden van het bergklassement.
De twee broertjes zijn ploegmaten van Jelle Mannaerts die zich in de twee eerste ritten van deze Ronde van Namen in de top tien reed en in rit drie goed op weg leek om door te stoten naar de top van het klassement toen hij als best geklasseerde deel uit maakte van een ontsnapping. Helaas kwam Jelle zwaar ten val. Hijzelf herinnert er zich nog heel weinig of niets meer van. Maar volgens ooggetuigen werd hij aangereden door een volgwagen die de kopgroep voorbij wilde steken. In ieder geval werd Jelle met zware verwondingen aan het aangezicht naar het ziekenhuis overbracht waar hij diezelfde avond nog geopereerd werd. Zijn neus bleek gebroken, er moest een operatie aan zijn lip worden uitgevoerd en hij had een wonde tot op het bot aan de kin.
Beste Limburger in deze Ronde van Namen werd uiteindelijk Jari Snyers op een 6de plaats. Daarmee bevestigt hij zijn goede prestatie in de Ronde van Luik. Pieter Jacobs legde in de GC van Namen beslag op plaats tien.

Share