Tijdritkampioen op een gewone fiets

Tijdens de eerste maanden van het seizoen is het in de nieuwelingencategorie ieder jaar opnieuw zoeken naar nieuwe talentjes. Vaak zijn het jongens die bij de aspiranten al wat streepjes verdienden. Bob Poelmans, het jongeren broertje van junior Sam, was daar zeker een van. Maar zijn overstap naar de nieuwelingen verloopt toch beter dan gedacht.
Dat toonde hij door afgelopen zaterdag in Leopoldsburg de titel van Limburgs kampioen tijdrijden bij de eerstejaars nieuwelingen te behalen.
“Natuurlijk start je om proberen te winnen”, aldus Bob. “Ik had er dan ook op gehoopt maar zeker niet echt verwacht. Vorig jaar bij de aspiranten moest ik het in die discipline afleggen van Jonathan Vervenne. En misschien waren zijn uitslagen op de weg tot nu toe iets minder goed dan die van mij, toch heb ik hem tijdens sommige wedstrijden sterk zien rijden. Ik wist dan ook dat ik op het PK een sterke concurrent aan hem zou hebben. Uiteindelijk deed ik 16” beter dan hij. Dat was ook voor mij een kleine verrassing. Zeker omdat ik mijn tijdrit zonder een specifieke tijdritfiets afwerkte. Dit in tegenstelling tot de tweede en de derde bij de eerstejaars.”
Poelmans steekt het niet onder stoelen of banken dat hij van dat PK een doel had gemaakt. “Ik heb er me inderdaad goed op voorbereid. Van mijn trainer en dorpsgenoot Rutger Wouters kreeg ik aangepaste trainingsschema’s. Die waren zeker niet van de poes. Rutger is streng en hard voor zichzelf maar ook voor ons. Zijn motto luidt ‘niets voor niets’. Vorige week kreeg ik van hem de opdracht om tijdens de wedstrijd in Borlo elke ronde op het hellinkje heel diep te gaan. Alles in functie van het PK. Het resultaat in Borlo was van ondergeschikt belang. Dat ik daar toch nog zevende werd duidde op een goede conditie waardoor ik afgelopen zaterdag op het militair domein gemotiveerd aan de start verscheen. Ik zat ook meteen in het goede ritme en heb dat kunnen aanhouden tot aan de meet. Met de titel als gevolg.”
Voor de wielerliefhebbers die de nieuwelingenwedstrijden van nabij volgen was dit allerminst een verrassing. Al van bij de seizoenstart rijdt Bob Poelmans constant vooraan in het peloton en helpt hij mee koers maken. Ook zijn resultaten zijn goed. Voor een eerstejaars is het niet zo evident om al top tien te rijden. Bob lukte daar al twee keer in: 4de in Rotem, 7de in Borlo. “Zelf had ik de overstap naar de nieuwelingen iets moeilijker verwacht. Bij de aspiranten was ik weliswaar bij de beteren. Ik werd ondermeer in het eindklassement van de Limburgse Jeugdtour tweede wat toch duidt op een regelmaat. Doch bij de nieuwelingen rijd je voor het eerst tegen jongens die een jaar ouder zijn. Op onze leeftijd toch een behoorlijk verschil. Ik had een inrijperiode ingecalculeerd. Het blijkt nu beter mee te vallen. Toch wil ik niet naast mijn schoenen gaan lopen. Er is nog een hele weg af te leggen.”

Share