Timo Kielich de officieuze kampioen

Omdat één van mijn voornemens voor 2021 was om een half glas eerder als half vol dan half leeg te bekijken, beschouw ik Timo Kielich als de nieuwe Belgisch beloftenkampioen veldrijden. Voor de knaap uit Alken zijn tweede nationale beloftentitel. Alleen zal hij dit keer niet in die driekleur mogen pronken en zal ik hem de volgende maanden tijdens één van mijn fietstochten niet in een Belgische kampioenentrui maar in een gewone merkentrui zien passeren.
Snapt u het waarom men geen (beloften)kampioenschap in een kampioenschap heeft georganiseerd? Moeilijk kon het zeker niet geweest zijn om een aparte uitslag op te maken voor beloften. Het mag niet volgens de coronaregels? Ach, een aparte uitslag opmaken is toch niet gevaarlijker dan samen met de eliten crossen. Maar allicht ben ik (en velen met mij) daar niet slim genoeg voor.
In ieder geval jammer voor Timo. Hij krijgt niet wat hij heeft verdiend. Al mag hij terugblikken op een schitterend kampioenschap. Twaalfde worden tussen de profs nadat hij meteen na de start samen met onder meer Iserbyt en Vanthourenhout in het gedrum terecht kwam en heel wat plaatsen en tijd verloor is knap. “Zonder een foutje in de laatste ronde had er zelfs een tiende plaats ingezeten”, aldus Timo na de aankomst.
De 7de plaats van Quinten Hermans was minder dan men (en ook hijzelf) had verwacht. Het mag dan wel zo ongeveer zijn plaats zijn dit seizoen, in dit kampioenschap met enkel maar Belgen had het iets beter gemogen. In de uitslag wordt Quinten gevolgd door zijn dorpsgenoot Diether Sweeck. Sinds een jaartje woont die helft van de tweelingbroers Sweeck immers in Schoot en is hij officieel een Limburger. Al zal dat niet meer voor zo heel lang zijn aangezien hij een huisje bouwt in Schriek. Maar tot zolang beschouwen we hem als één van ons.
De 32ste plaats van Arne Baers ontgaat misschien de modale veldritliefhebber, maar mag niet geminimaliseerd worden. Voor deze eerstejaars is dit een schitterend resultaat tussen de profs. Als broekje tussen de profs crossen is niet evident. Vraag het maar aan onder meer Thibau Nys (die dit BK niet beëindigde).  
En onze meisjes Laura Verdonschot en Julie Brouwers, weliswaar allebei niet meer woonachtig in Limburg? Laura was gegaan voor een podiumplaats. Ze werd vierde en viel er daardoor naast. Niet net naast aangezien ze tijdens de wedstrijd er nooit voor in aanmerking kwam. De nog piepjonge Julie Brouwers werd 17de en deed andermaal een pak ervaring op. Zij zal de komende jaren zonder twijfel nog een pak stappen voorwaarts zetten. Van haar hebben we zeker het laatste nog niet gezien.

(foto: Wouter Toelen)

Share