Wielerwereld geschokt

De wielerwereld staat plots weer even stil nadat bekend raakte dat Bjarne Vanacker, een 20-jarige beloftevolle wielrenner uit Torhout plots is overleden. Maandagmorgen werd hij levenloos aangetroffen in zijn eigen bed. Zijn ploegmanager Michel Pollentier verklaart dat er bij testen nooit problemen waren en dat er ook nooit gezondheidsklachten waren tijdens wedstrijden.
Bjarne Vanacker begon als jeugdrenner zijn carrière bij Jonge Renners Roeselare. Als nieuweling won hij het kampioenschap van West-Vlaanderen tijdrijden. De Torhoutenaar maakte de overstap naar het Avia Crabbé Westhoekteam en won er als tweedejaars nieuweling vier wedstrijden. Als junior reed hij voor het Zannata Lotto Cycling Team uit Menen. Een van zijn mooiere zeges toen was de Acht Van Bladel in Nederland.
Als eerstejaarsbelofte trok de Torhoutenaar naar EFC-ETIXX waar hij in zijn eerste seizoen een wedstrijd won in Pittem. Maar een tiende plaats algemeen in de Tour de la Manche en een rits ereplaatsen, waren opvallend goed voor een kennismaking met de beloften. Vanacker toonde klimtalent maar kon ook goed hardrijden. Een ideaal profiel voor een ronderenner. Vooral dit jaar ontbolsterde hij. Hij behaalde één overwinning en in de Ronde van Lombardije werd hij dit najaar nog 15de. In het provinciaal kampioenschap pakte hij zilver, zowel op de weg als in het tijdrijden. Ook een vierde plaats in het eindklassement van de hoog aangeschreven Tour de Piemont, toonde aan dat hij een stevige dosis wielertalent en doorzettingsvermogen had.
Dries Vastmans uit Neeroeteren, wiens vriendin op goed 10km van Torhout woont, was heel goed bevriend met Bjarne Vanacker. Dries en Bjarne trokken regelmatig samen op trainingspad. “Dit komt bijzonder hard aan”, aldus Dries. “Bjarne was een prachtkerel, zowel op als naast de fiets. Iemand die me is blijven steunen toen het met mij niet zo goed ging. Als ik het wegens fysische problemen weer eens niet meer zag zitten, was hij er om me gerust te stellen dat alles weer goed zou komen. Hij was iemand die echt alles over had voor zijn sport. Het afgelopen seizoen behaalde hij schitterende resultaten. Een beloning voor zijn keihard werken. Als we gingen losrijden en ik zag hem afkomen met zijn tijdritfiets, wist ik al dat ik pijn ging lijden. Want hij kon ontzettend hard met de fiets rijden. Hij tilde me elke training naar een hoger niveau. Het komende seizoen zouden we er samen alles aan doen om onze droom waar te maken. Helaas moet ik het nu alleen doen. Ik ga er alles aan doen om hem trots te maken. Ik ga hem ontzettend missen”, aldus een zwaar aangeslagen Dries Vastmans.

Share