WK Zolder U23

Datum: 
30 jan 2016
Categorie: 
dames
Toptien: 
 1. Evie Richards
 2. Nikola Noskova
 3. Maud Kamtheijns
 4. Sina Frei
 5. Nadja Heigl
 6. Ellen Noble
 7. Alice Maria Arzuffi
 8. Juliette Labous
 9. Alice Barnes
 10. Jessica Lambracht
 11. Laura Verdonschot
verslag: 

Voor het allereerste wereldkampioenschap voor dames onder de 23 werd vooraf de Belgische Femke Vandendriessche tot topfavoriete gebombardeerd. Femke kon die rol niet waarmaken. Tot halfwedstrijd fietste ze ronde de 15de stelling. Nadien kwam ze weliswaar wat terug. Tot ze op het einde van de voorlaatste ronde op een zeer slechte plaats, dus ver van de materiaalpost, met pech af te rekenen kreeg. Verder fietsen had niet  veel zin meer en dus verdween ze uit de wedstrijd. Maar eerlijkheidshalve moet gezegd dat toen de podiumplaatsen voor haar al lang buiten schot waren. En eerlijkheidshalve moeten we hier aan toevoegen dat een paar uur later bekend werd gemaakt dat ze de boel heeft bedrogen. De UCI vond in de materiaalzone een fiets waarmee gesjoemeld werd. Bij het wegnemen van het zadel verschenen er plots allemaal elektritrische draden en het verwijderen van de trapas (normaal een makkelijk klusje) lukte niet meteen. Wellicht omdat daar een motortje zat. Schande,hele grote schande. 
De overwinning ging naar de Britse Evie Richards. Zij zal dus als allereerste op de erelijst van het WK voor dames u23 prijken.  
Aanvankelijk ging alle aandacht naar de Italiaanse Chiara Teocchi die heel snel van start ging. Doch later moest ze daar de tol voor betalen en viel ze ver terug. Ondertussen nam Richard het commando over en hield in de gutsende regen vlot stand. Achter haar vochten de Tsjechische Noskova en de Nederlandse Maud Kamtheijns een robbertje voor de dichtste ereplaats. Bij afwezigheid van de Belgen vooraan, supporterden we stilletjes voor de Nederlandse. Een trainingspartner van Laura Verdonschot. Kamtheyns woont op amper tien kilometer van de Belgische grens. Daarom dat we voor deze gelegenheid haar een beetje een halve Belgische hebben gemaakt.
Even leek Maud naar zilver te kunnen fietsen. Maar ze geraakte nooit echt op het wel van de Tsjechische. En uiteindelijk moest ze nog hard knokken om de Zwitserse Frei af te houden en zo haar podiumplaats veilig te stellen.
Laura Verdonschot werd elfde en (na de opgave van Vandendriessche) de beste Belgische. Vooraf had Laura gehoopt op een toptien. Dat lukte net niet, maar ze mag wel op een heel sterke wedstrijden terugblikken. Halfwedstrijd fietste ze nog in ongeveer 20ste stelling. Maar de Lommelse bleef vechten en werd uiteindelijk nog knap 11de.