Limburgers ambitieus in De Ster

De kans dat er na Jasper Philipsen in 2016 dit jaar nog eens een Limburger de Ster van Zuid-Limburg wint is, gezien het sterk internationaal deelnemersveld, niet super groot. Maar het is mogelijk. De Ster startte vrijdagnamiddag om 15 uur met een proloog over 5 km en kent zijn vervolg tijdens de drie volgende paasdagen.
We polsten de belangrijkste Limburgse kanshebbers naar hun ambitie.

Dubbel voor Juul Maes

Eerstejaars junior Juul Maes heeft in Cottbuser twee van de drie etappes gewonnen. Zaterdag was hij de beste in een criterium over 60km verdeeld over 40 ronden. De wedstrijd eindigde op een massaspurt en daarin toonde Maes zich de snelste.
Een dag later stond er een wedstrijd van 120km verdeeld over 5 ronden op het menu. Die werd gekleurd door een ontsnapping van vier renners die een minuut voorsprong kregen. Maar de Poolse formatie reed het gat dicht met als gevolg dat andermaal het hele pak richting finish stoof. Maes kwam als tweede de laatste bocht uit en spurtte zo naar een nieuwe zege.

Limburgers succesvol

Het afgelopen weekend was succesvol voor de Limburgers. Er waren overwinningen voor de nieuwelingen Senne Hulsmans (Kortenaken) en Senne Thonnon (Nandrin). Junior Juul Maes spurtte twee keer naar de zege in het Duitse Cottbuser. Bij de beloften pakte Jordi Meeus uit door de interclub in Rollegem te winnen.

Konijn en Wright aan de macht

De twee Limburgse wedstrijden voor eliten z/c en beloften werden allebei gewonnen door een niet-Belg. Zaterdag in Zutendaal haalde de Nederlander Alexander Konijn het na een verrassend koerseinde. Het leek er de hele wedstrijd op dat een vroege vlucht van zes, waarvan er uiteindelijk nog vier overbleven, voor de zege zou strijden. Maar in de slotfase werden ze nog bijgehaald door zeven achtervolgers, waaronder Konijn. In het zicht van de meet wist hij zich lichtjes af te zonderen.
Bij die vier Zutendaalse vluchters ook ene Tom Wright. Hij ging een dag later in Koersel opnieuw zijn kans. Dit keer in het gezelschap van tien medevluchters. De plaatselijke nationale kampioen Rutger Wouters (een dag eerder in de finale lek gereden) probeerde nog samen met Pieter Jacobs de kloof te overbruggen, doch tevergeefs. In de slotfase werden die twee nog bijgehaald door Wout Verbeek. Dit trio kon nog nipt het spurtende peloton voor blijven. Maar toen was de spurt voor de bloemen al anderhalve minuut gepasseerd. En daarvoor toonde de Brit Wright zich de snelste.

Senne Thonnon houdt Hulsmans van zege

Hulsmans junior mag zich gerust de man van het weekend noemen. Al had hij die twee tweede plaatsen ongetwijfeld graag ingeruild voor één overwinning. Zaterdag in Zutendaal spurtte hij het snelste van het pak, maar toen was Senne Thonnon een tiental seconden eerder juichend over de streep gebold. De knaap uit Mal ontsnapte tijdens de voorlaatste ronde, pakte een halve minuut en kon nipt standhouden. Een sterk nummertje. Zondag in Koersel moest Hulsmans in een spurt van een uitgedund peloton Vlaams kampioen Szkandra laten voorgaan. De plaatselijk Bob Poelmans, die ’s morgens ziek was opgestaan en een paar keer had moeten overgeven, werd derde. (foto Jos Aerden)

"Een wereld van verschil"

Nu Jari Snyers zijn diploma op zak heeft, krijg hij van zijn ouders de kans om alles op het wielrennen te zetten. “Een wereld van verschil en nu voor mij echt duidelijk waarom het de voorgaande jaren wat minder vlotte”, stelt hij. Zaterdag behaalde hij in Amay zijn eerste overwinning. Volgend weekend hoopt hij in de Triptique weer te scoren.

Limburgse winnaars en uitblinkers in Wevelgem

Kwamen de Limburgers er in eigen gouw niet echt aan te pas, dan deden ze het over de grenzen een heel stuk beter met ondermeer winst voor Snyers en Hulsmans plus sterke prestaties van Reynders en Poelmans in Gent-Wevelgem.In de enige Limburgse wedstrijden in St.-Truiden speelden de gouwgenoten geen hoofdrol. Niemand van hen maakte deel uit van een kopgroep van vijf (Gerits, De Groef, Bastiaens, De Maeght, Vernon) die een groot deel van de wedstrijd domineerde. Dit vijftal kreeg weliswaar nooit meer dan 50 seconden voorsprong en op iets meer dan 25km van het einde werden ze weer gegrepen. Vanaf toen regende het aanvallen. Maar het was wachten tot op minder dan 3km van de meet eer de beslissing viel. Daarvoor zorgde Michiel Hillen uit Vorselaar. Hij had het even voordien nog al eens geprobeerd. Toen tevergeefs. Maar met de meet in zicht werd zijn uitval voluit gesteund door het Waaltje Gordon De Winter. Die twee konden het peloton op een kleine afstand houden en spurten voor de zege. Een kolfje naar de hand van Hillen die daarmee zijn eerste seizoenszege behaalde. Waren er geen Limburgers aan het feest in St.-Truiden, dan gebeurde dat wel over de provinciegrenzen. Zaterdag behaalde belofte Jari Snyers in Amay zijn eerste seizoenszege. Hij was er na een lastige wedstrijd de snelste van een groep van 18 die voor de bloemen spurtte. Bij de nieuwelingen zorgde Senne Hulsmans (zoon van Kevin) voor Limburgs gewin. Hij bracht bloemen mee vanuit Knesselare. Nadat hij daar een paar probeerde om een ontsnapping op touw te zetten maar daar niet in lukte, zette hij alles op de massasprint die hij met ruim verschil won. Na winst in de oefenkoers is het voor de knaap uit Lommel zijn eerste officiële zege van het seizoen. En dan waren er ook nog sterke prestaties in de ‘klassieker’ Gent-Wevelgem voor de jeugd. Bij de nieuwelingen mocht Bob Poelmans andermaal op het podium. Hij finishte er na een sterke wedstrijd als derde na tijdritspecialist Noah Detalle en Thomas Szkandera. Belofte Jens Reynders bevestigde al het goede van de voorgaande weken (twee overwinningen) door in Gent-Wevelgem eveneens als derde te finishen. Een bijzonder knappe prestatie aangezien het een nationscupwedstrijd betreft waaraan dus enkel nationale teams (en slechts zes Belgen) mogen deelnemen.

Een vriend voor het leven

Hoeveel ECHTE vrienden heeft een mens? Niet zoveel en dat hoeft ook niet. Maar als één van die ECHTE vrienden plots wegvalt, doet dat heel veel pijn. Echte vrienden zijn mensen die naast je staan als je het moeilijk hebt. Toen ik het vijf jaar geleden plots (en onverwacht) moeilijk en zwaar kreeg, was Robert er. Elke dinsdag bracht hij een bezoekje en dat maanden aan een stuk. Ik zal dat nooit vergeten. Dank u wel Robert. De laatste tijd waren we elkaar wat uit het oog verloren. Druk, druk, druk zeker?? Een zeer zwak excuus. Ik weet het. Destijds zagen we elkaar wekelijk op de koersen of in het veld. Omdat uw gezondheid het wat liet afweten, was je daar niet meer zo vaak. En... dat deed ons wat van elkaar vervreemden. Waardoor het me zelfs was ontgaan dat je een paar keer kort na elkaar in het ziekenhuis werd opgenomen. Ook een zeer zwak excuus. Ik weet het. Maar als we elkaar zagen, was het altijd even hartelijke en altijd even gemeend. Allebei hebben we wel eens voor de poort van Sint-Pieter gestaan. En jawel... we hadden het er wel eens al grappend maar soms ook in volle ernst, over. Je was er jezelf (meer dan ik) van bewust dat het leven eindig is. Maar dat het einde al voor nu zou zijn, vind ik (en ik niet alleen) veel te vroeg.
Robert... je was (en bent) een man uit de duizend. Een vriend voor het leven.
Heel veel sterkte aan Marie-Louise en je zonen.

Snyers wint in Amay

Belofte Jari Snyers heeft in Amay zijn eerste zege van het seizoen behaald. Hij was er de sterkste van een lot van 133 deelnemers. Jari haalde het in een spurt met 18. Ook Cédric Raymaeckers (10de) en Jan Reynaerts (11de) maakten deel uit van de groep die spurtte voor de zege. 

Terug van weggeweest

Een week geleden fietste de 26-jarige Wout Verbeek uit Neerpelt nog rond met een toeristenvergunning. Afgelopen week werd die ingeruild voor een licentie als elite z/c. Zondag werd die al meteen verzilverd met een overwinning in Booischot waar hij deel uit maakte van een kopgroep van vijf. Op zich al een succes dat nog groter werd toen hij zijn medevluchters in de spurt voor de bloemen achter zich liet.