Donderdag eerste profkoers voor Gerben Thijssen

Donderdag debuteert nationaal beloftenkampioen Gerben Thijssen voor Lotto Soudal in de GP Pino Cerami.
“Natuurlijk kijk ik vol spanning uit naar mijn eerste wedstrijd als prof. Na de pech in het begin van het seizoen is het voor mij belangrijk om nu de overstap te kunnen maken. Oorspronkelijk zou ik al in januari prof worden, maar uiteindelijk ben ik zelf tevreden met de keuze om nu pas die stap te zetten. Op die manier kon ik bij de beloften nog wat bijleren én ook koersen winnen, altijd goed voor het moraal. Nu krijg ik gedurende tweeënhalf jaar de kans om me te bewijzen.

Twee op drie voor Fretin

Nadat Milan Fretin in 2016 in Vliermaal naar de provinciale titel bij de nieuwelingen spurtte, heeft hij zaterdag in Kerniel ook die titel bij de juniores behaald. Nochtans was hij na een zware val, de week voordien op het piste-EK niet meteen favoriet. Maar het typeert jongens met talent dat ze ook in moeilijke omstandigheden goed kunnen presteren.

Zondag BK voor nieuwelingen

Zondag zijn er in Lendelede de nationale kampioenschappen voor nieuwelingen.
De Limburgse selectie ziet er als volgt uit:
EERSTEJAARS: Dré Goelen, Bram Koninckx, Niels Ramaekers, Nick Van Laeken, Yenthe Vanhoudt, Ferre Vanschoonbeek
TWEEDEJAARS: Joren Bijnens, Milan Feytons, Senne Hulsmans, Seppe Maes, Bob Poelmans, Jonathan Vervenne, Lance Vangoidsenhoven.

We missen enkele namen zoals Senne Thonnon (brak zopas sleutelbeen), Tiziano Cinti en Tijl Swennen (stelden zich niet kandidaat) en Jorrit Vanhamond (hervatte afgelopen zaterdag pas de competitie na een noodgedwongen stop van 6 weken wegens gezondheidsproblemen).

Ook de dames-nieuwelingen rijden zondag op dezelfde plaats hun kampioenschap. Volgende Limburgers zijn geselecteerd: Maite Claes, Emma Duchateau, Hanne Gevers, Chloe Greenwood, Ella Neyens, Elvia Peeters, Lies’l Schevenels, Sissy Schuurmans, Kato Willemoons, Clara Delré, Marie Scheen.

Goud voor Emma Szekely

Afgelopen zondag werd er in Heppen gestreden voor de titels van kampioen van Vlaanderen bij de aspiranten. Niemand van de Limburgse jongens behaalde goud, al was Aless De Bock er in de categorie U14 dicht bij. Hij werd tweede. Bij de U15 was er brons voor Matisse Geraerts.
De Limburgse meisjes kwamen beter voor de dag. Emma Szekely, die nochtans dit kampioenschap als voorbereiding op het WK BMX beschouwde, hernieuwde haar titel in de categorie U14. Op het podium werd ze geflankeerd door haar gouwgenote Anna Corvers. Voor Anna Vanderaerden was er zilver bij de meisjes U15.

PK's in Kerniel

Op zaterdag streden de nieuwelingen en juniores voor de provinciale titels. Er waren drie titels te verdienen (eerstjaars nieuwelingen, tweedejaars nieuwelingen, juniores).  Onze pronostiek strandde op een 1 op 3 dankzij Bob Poelmans. Eerstejaars nieuweling Tijl Swennen haalde het niet. Daar was het Tiziano Cinti die kampioen werd. Bij de juniores zaten we er naast omdat onze favoriet Milan Paulus door ziekte niet aan de start verscheen. De titel ging naar Milan Fretin. En na al zijn pech dit jaar is hem dat van harte gegund.
Zondag was het de beurt aan de eliten z/c en beloften. We gokten op Rutger Wouters en Jari Snyers. En... wat waren we er dichtbij. Maar helaas heeft het ons geen cryptocurrency opgeleverd en zullen we dus nog wat moeten wachten eer we schatrijk zijn. Zowel Wouters als Snyers mochten op het PK-podium op plaats twee. Ze werden vooraf gegaan door respectievelijk Simon Daniëls (afgaand op zijn prestaties in de grote wedstrijden een verdiende en mooi kampioen) en Dries Lehaen die al enkele jaren zo'n trofee najaagt en die nu eindelijk mag claimen.
Lees meer over de wedstrijden via onderstaande link:
PK voor nieuwelingen
PK voor juniores
PK voor eliten z/c en beloften

Winst voor Kurt Geysen

Nationaal tijdritkampioen Kurt Geysen heeft in Arendonk zijn derde seizoenszege behaald. Hij maakte deel uit van een kopgroep van een tiental renners die in de slotfase helemaal uit elkaar viel. Geysen arriveerde solo met een tiental seconden voorsprong op een drietal waarbij Vinny Bzdenga uit Opglabbeek en de jongste weken zeer sterk bezig. Twee dagen eerder spurtte hij zich in Nieuwerkerken ook al naar een derde plaats. In Arendonk werd Vinny vierde.
Voor Geysen was hij zijn derde seizoenszege.

Blij weerzien met Glenn Broekmans

Het was in Nieuwerkerken een aangenaam weerzien met Glenn Broekmans. Als jeugdrenner ging hij vaak de strijd aan met ondermeer Dylan Teuns en Tim Wellens. We weten ondertussen wat er met hen is gebeurd. Glenn Broekmans uit Paal bleek van het wielertoneel verdwenen. Maar in Nieuwerkerken was hij er weer. En niet zomaar. Toen na amper vijf kilometer zich een kopgroep van 18 renners vormde, was Glenn goed mee en dat bleef zo tot het einde. Alleen in de slotronde, toen bij de leiders het geweld losbarstte, moest hij passen maar met een 17de plaats was hij zeker tevreden.
“Neen, ik was niet zomaar gestopt met koersen omdat ik er geen zin meer in had. Door maag- en darmproblemen moest ik noodgedwongen langs de kant. Nu ik daar wat van verlost ben, heb ik de draad weer opgepakt. Dit is pas mijn vierde wedstrijd. Eigenlijk had ik nooit verwacht nu al tot dit in staat te zijn.”

Rutger Wouters wint in Nieuwerkerken

De traditionele maandagavondwedstrijd ter gelegenheid van de kermis in Nieuwerkerken is gewonnen door nationaal kampioen Rutger Wouters.
De wedstrijd werd heel snel beslist toen 18 renners hun krachten bundelden en het peloton snel op grote achterstand fietsten. In de finale werd er vooraan nog stevig gedemarreerd maar toch draaide het uiteindelijk uit op een spannend spurtje met 16 renners. Wouters toonde zich sneller dan Dietmar Ledegen en Vinny Bzdenga. Voor Wouters is het al zijn tiende overwinning van het seizoen en zijn vierde in de maand juli die nog maar halfweg is.

Klimmer Paulus wint spurtersklassement

De Valromey Tour in de buurt van het Franse Lyon is een hoog aangeschreven vierdaagse rittenwedstijd voor juniores met heel wat klimwerk en steevast met een sterk deelnemersveld. Truienaar Milan Paulus werd er derde in het eindklassement en kwam terug naar Limburg met de Rode leiderstrui van het tussenspurtenklassement. De rode trui bemachtigde hij al tijdens de eerste rit. Toen nestelde hij zich in een ontsnapping met tien renners en verzamelde punten voor die trui.

Ryan Cortjens wint tijdrit in Valromey

Nationaal veldritkampioen Ryan Cortjens heeft in de Tour Valromey, een gerenommeerde Franse vierdaagse, de derde rit gewonnen. Het betrof een individuele tijdrit over 10km. Hij haalde het met 3" voorsprong op de Duitser Steinhauser die later trouwens de eindwinnaar werd van deze rittenwedstrijd voor juniores nadat hij met grote voorsprong de slotetappe op zijn naam had geschreven.