Alle PK's in Kerniel

Over anderhalve week is Kerniel het mekka van de Limburgse wielersport. Dan strijden daar de nieuwelingen, juniores, beloften en eliten z/c voor de provinciale titels. Het is sinds 1991 in Genk geleden dat alle provinciale kampioenschappen op dezelfde plaats en op hetzelfde parcours werden betwist.

Blij weerzien met Glenn Broekmans

Het was in Nieuwerkerken een aangenaam weerzien met Glenn Broekmans. Als jeugdrenner ging hij vaak de strijd aan met ondermeer Dylan Teuns en Tim Wellens. We weten ondertussen wat er met hen is gebeurd. Glenn Broekmans uit Paal bleek van het wielertoneel verdwenen. Maar in Nieuwerkerken was hij er weer. En niet zomaar. Toen na amper vijf kilometer zich een kopgroep van 18 renners vormde, was Glenn goed mee en dat bleef zo tot het einde. Alleen in de slotronde, toen bij de leiders het geweld losbarstte, moest hij passen maar met een 17de plaats was hij zeker tevreden.
“Neen, ik was niet zomaar gestopt met koersen omdat ik er geen zin meer in had. Door maag- en darmproblemen moest ik noodgedwongen langs de kant. Nu ik daar wat van verlost ben, heb ik de draad weer opgepakt. Dit is pas mijn vierde wedstrijd. Eigenlijk had ik nooit verwacht nu al tot dit in staat te zijn.”

Rutger Wouters wint in Nieuwerkerken

De traditionele maandagavondwedstrijd ter gelegenheid van de kermis in Nieuwerkerken is gewonnen door nationaal kampioen Rutger Wouters.
De wedstrijd werd heel snel beslist toen 18 renners hun krachten bundelden en het peloton snel op grote achterstand fietsten. In de finale werd er vooraan nog stevig gedemarreerd maar toch draaide het uiteindelijk uit op een spannend spurtje met 16 renners. Wouters toonde zich sneller dan Dietmar Ledegen en Vinny Bzdenga. Voor Wouters is het al zijn tiende overwinning van het seizoen en zijn vierde in de maand juli die nog maar halfweg is.

Klimmer Paulus wint spurtersklassement

De Valromey Tour in de buurt van het Franse Lyon is een hoog aangeschreven vierdaagse rittenwedstijd voor juniores met heel wat klimwerk en steevast met een sterk deelnemersveld. Truienaar Milan Paulus werd er derde in het eindklassement en kwam terug naar Limburg met de Rode leiderstrui van het tussenspurtenklassement. De rode trui bemachtigde hij al tijdens de eerste rit. Toen nestelde hij zich in een ontsnapping met tien renners en verzamelde punten voor die trui.

Ryan Cortjens wint tijdrit in Valromey

Nationaal veldritkampioen Ryan Cortjens heeft in de Tour Valromey, een gerenommeerde Franse vierdaagse, de derde rit gewonnen. Het betrof een individuele tijdrit over 10km. Hij haalde het met 3" voorsprong op de Duitser Steinhauser die later trouwens de eindwinnaar werd van deze rittenwedstrijd voor juniores nadat hij met grote voorsprong de slotetappe op zijn naam had geschreven. 

Ronde van Luik

Maandag start de Ronde van Luik. Op de deelnemerslijst vinden we 9 Limburgers terug. De grootste delegatie bevindt zich in het team Davo United van Johan Remels die John Teasdale, Joris Haex en Jan Reynaerts selecteerde. Cibel heeft twee Limburgers in haar rangen: Wim Reynaerts en Cédric Raymackers. Deze laatste komt ongetwijfeld super gemotiveerd aan de start. Vorig jaar droeg hij een drietal dagen de leiderstrui om die uiteindelijk over te dragen aan zijn ploegmaat Michiel Dielemans (ook nu van de partij) die ook eindwinnaar werd. Cédric zelf werd in het eindklassement derde. Opvallend is dat bij het Limburgse Aluvano met Jari Snyers (vorig jaar 13de in de eindstand) maar één Limburger op de deelnemerslijst staat.

Kampioenschap van Vlaanderen in Heppen

Sport en Steun Leopoldsburg organiseert op 21 juli het kampioenschap van Vlaanderen voor aspiranten. Twee jaar geleden deden ze dat ook al eens. Toen was de place to be het 'Strooiendorp'. Omdat men daar dit jaar niet terecht kan, verplaatst men het kampioenschap naar Heppen waar men een mooi parcours van 3,5km heeft uitgetekend en men gebruik kan maken van de accomodatie van voetbalclub K.ESK Leopoldburg.
Het uurschema ziet er als volgt uit:
13.00 uur: jongens 12 jaar
14.30 uur: jongens 13 jaar
15.30 uur: meisjes (alle leeftijden)
17.00 uur: jongens 14 jaar

Hermans eindwinnaar Ronde van Oostenrijk

Ben Hermans is voor de tweede opeenvolgende keer eindwinnaar geworden van de Ronde van Oostenrijk. In de slotrit met aankomst op de legendarisch Kitzbuhel Horn, één van de zwaarste beklimmingen van Europa, wist hij zijn rode leiderstrui met succes te verdedigen.
De zege in de slotrit ging naar Aleksander Vlasov. Ben finishte als 7de op 38" en dat volstond ruimschoots om eindwinnaar te worden. Hij beëindigt deze Ronde met een voorsprong van 20" op Eduardo Sepulveda van het team Movistar.

Zilver voor Ghys en Thijssen

Het nationale achtervolgingsteam met Robbe Ghys, Gerben Thijssen, Sasha Weemaes en eerstejaars belofte Fabio Van den Bossche heeft zilver behaald op het EK.
Vooraf gaven Robbe en Gerben al te kennen dat ze met veel vertrouwen aan de start kwamen. “Goud is allicht te hoog gegrepen maar een medaille moet kunnen”, zeiden ze allebei.
Die medaille is binnen en dit na een schitterend parcours. In de halve finale tegen Zwitserland toverde het viertal met 3.56.818 een nieuw Belgisch record op de tabellen. Daarmee waren ze al zeker van zilver. Voor goud moesten ze Rusland verslaan. Geen sinecure en ook onhaalbaar, bleek achteraf.
“Vooraf hadden we voor dit resultaat willen tekenen”, aldus Robbe Ghys. “Maar als je zo dicht bij de Europese titel bent is het natuurlijk altijd een beetje zuur.”

Dank u wel Dylan Teuns

Wie mij kent beseft dat ik donderdag 11 juli 2019 de mooiste tourrit ooit heb gezien. Merci Tim Wellens, merci Dylan TeunsEn breeddenkend als ik ben... Xandro Meurisse wordt begeleid door Kevin Hulsmans. Dus ook een klein beetje een Limburger. En dan wil ik zeker Ben Hermans niet vergeten want er is ook mooi leven naast de Tour. Bijvoorbeeld in Oostenrijk.
Hieronder een beeld van Dylan van 2008 toen hij een klimkoers won met aankomst boven op Le Rosier. Toen al was duidelijk dat hij aardig bergop kon rijden.

Eerste zege voor Tijl Swennen

In Montenaken behaalde eerstejaars nieuweling Tijl Swennen zijn eerste zege. Eentje die al een tijdje in de lucht hing. De knaap uit Brogel werd als eens tweede (na zijn ploegmaat Hulsmans) en was zaterdag in Velm ook al vierde. Eerder dit jaar finishte hij al een keer of tien in de top tien. Winnen moest er dus eens van komen.

Drie overwinningen in één week voor Wouters

Rutger Wouters behaalde zondag in Tourinne St.-Lambert zijn negende zege van het seizoen. De derde in amper één week tijd (woensdag Herenthout, donderdag Oplinter en zondag Tourinne). Het gebeurt niet vaak dat de nationale kampioen solo arriveert. Dat deed hij op het nationaal kampioenschap en vorige week in Roeselare. Ook nu fietste hij alle tegenstanders op afstand en won met meer dan een minuut voorsprong.
Pas op 1 mei behaalde Rutger zijn eerste zege en nu zit hij al aan negen (tien als we de winst op het PK ploegentijdrijden erbij tellen). Daarmee komt hij aardig in de buurt van het cijfer van zijn succesjaar 2018. Toen had hij rond dit tijdstip elf overwinningsstreepjes achter zijn naam staan.
(foto van Glenn Hofkens)