Waw... Ryan Cortjens

Na een pechvolle seizoenstart loopt het sinds de GP Hasselt, twee weken geleden, super lekker voor Ryan Cortjens. Dat bleek gisteren nog maar eens in Zonhoven waar hij na een spannende wedstrijd tot het einde het hoofd koel hield, bij de laatste passage in de Kuil keihard uithaalde en zo zijn vijfde zege behaalde.
Eigenlijk begon het voor Ryan op 11 november in Gavere waar hij zijn eerste zege behaalde. Dat deed het allerbeste verhopen voor de twee daarop volgende weken met wereldbekers in Tabor en Koksijde. Maar in Tabor kwam hij tijdens de opwarming ten val, bezeerde zich en moest daardoor vrede nemen met een 26ste plaats. Omdat hij aan die val een lichte hersenschudding overhield, moest hij de trainingen een paar dagen staken. Gevolg: ook in Koksijde niet super en pas tiende.
Maar sindsdien draait het voor hem op volle toeren. Sinds Hasselt heeft hij geen enkele cross meer verloren. En ook in Zonhoven, luid aangemoedigde door en massa supporters, haalde hij zijn slag thuis.

Kevin Hulsmans nieuwe provinciale coach

We meldden een tijd geleden dat de Limburgse wielerafdeling op zoek was naar een nieuwe provinciale coach omdat de huidige coach Dieter Gerards had aangegeven te willen stoppen omwille van een nieuwe uitdaging in het wielrennen. Hij zal volgend seizoen immers deel uit maken van het team dat met neutrale wagens de wedstrijden volgt.
Zopas maakte de wielerbond bekend dat die nieuwe coach er is. Het wordt Kevin Hulsmans. Hij stopte in 2015 als actief wielrennen, werd daarna ploegleider bij Pauwels-Sauzen en is sinds vorig jaar de ploegleider bij het team Home Solution-Anmapa-Soenens. Die functie blijft hij ook volgend jaar uitoefenen, aangevuld met die van provinciale coach.

Wielerclub Aalst gooit de handdoek

De wielerclub uit Aalst-bij-St.-Truiden stopt met bestaan. Daarmee verliest onze provincie weer een toporganisatie. De laatste jaren richtten ze immers een wedstrijd tellend voor de Beker van België voor juniores in. Nadat eerder het openingsluik van Brustem van de kalender werd geveegd, is dit een nieuwe opdoffer voor het wielrennen in Limburg.

Thijssen wordt prof op 1 juli

De kogel is door de kerk. Gerben Thijssen zal op 1 juli prof worden bij de WorldTour-ploeg van Lotto Soudal. Aanvankelijk zou dat al op 1 januari 2019 gebeuren. Maar na samenspraak met de ploegleiding werd de overstap uitgesteld. Toen moest nog beslist worden of hij een volledig seizoen belofte zou blijven of niet. Die beslissing is dus nu gevallen. 

Cortjens en Kielich Limburgse weekendwinnaars

Na een schitterende overwinning vorige week in Hasselt, gaat Ryan Cortjens op zijn elan voor. De junior uit Lanaken pakte dit weekend uit met een dubbelslag. Zaterdag was hij de beste in Essen. Toen haalde hij het voor de Brit Lewis Askey, afgelopen zomer nog winnaar van Parijs-Roubaix voor juniores. “Ik wist dat Askey een grote motor had. Anders win je Parijs-Roubaix niet. Dat merkte ik dan ook op de lange rechte stroken. Daarom nam ik niet over en wachtte ik tot de laatste iets meer technische stukken om het verschil te maken. Dat is me gelukt”, aldus Ryan.

Verdonschot niet thuis

Om 6 uur zondagmorgen werd Paul Verdonschot, de vader van Laura, uit zijn bed gebeld. Ze waren op zoek naar Laura voor een dopingcontrole buiten competitie. Geen Laura thuis natuurlijk want zij vertoeft momenteel in Mallorca voor een stage. Was ze dan misschien niet nauwkeurig geweest bij het invullen van haar whereabouts? “Toch niet”, aldus Paul. “Ze beweerden doodleuk dat ze niet in de computer konden en dat ze Laura lukraak hadden uitgepikt. Dan kan een mens eens uitslagen en staan plots die bloedzuigers”, meldt papa Verdonschot al grappend op facebook. (foto: facebook)

Glenn Alenis stopt als voorzitter WPV

De Limburgse afdeling maakte al een hele tijd geleden bekend dat hun huidige provinciale coach Dieter Gerards het volgend seizoen voor bekeken houdt. Dieter zal dan deel gaan uitmaken van het team dat de neutrale wagens in de koersen levert. Een nieuwe provinciale coach is nog niet gekend.
Nu raakte ook bekend dat Glenn Alenis, de huidige voorzitter Weg-piste-veld, de handdoek gooit. Glenn heeft besloten om te stoppen omwille van tijdsgebrek. Hij zal wel aan boord blijven als commissaris.

Oefenwedstrijden in Heppen

De tijd dat elke Limburgse club voor haar renners net voor de start van het seizoen één of twee oefenkoersen inrichtte is al lang gepasseerd. Ook de tijd dat ze een beurtrol hadden om een oefenwedstrijd op touw te zetten waarin alle Limburgse renners (of renners aangesloten bij een Limburgse club) mochten starten.
We leven nu in een tijd waarin het zoeken is naar iemand die nog een oefenwedstrijd wil inrichten. Twee jaar geleden nam de Limburgse afdeling de handschoen op en richtte er eentje in op de omloop van Terlaemen. Vorig jaar moesten de renners het zonder oefenwedstrijd stellen. Gelukkig is er het komende seizoen weer eentje. Die gaat door op 24 februari in Heppen-Leopoldsburg.

Goud voor Emma Szekely

Afgelopen zondag streden in Lille de aspiranten en masters voor de nationale titels. Vooraf was er heel wat te doen omtrent de selecties bij de aspiranten die door wielerbond Vlaanderen aan de hand van uitslagen werd gedaan. Daardoor kregen sommige rennertjes geen startgelegenheid terwijl sommigen meenden daar wel aanspraak op te kunnen maken. De lijst van Limburg kreeg dankzij de tussenkomst van coach Eddy Ponet een update waardoor de meeste aspiranten toch tevreden waren.
Onze Limburgse aspiranten behaalden in Lille drie medailles. Er was goud voor Emma Szekely, zilver voor Jade Hilven en brons voor Anna Corvers. Allemaal meisjes. De Limburgers jongens moesten het zonder eremetaal doen.
Bij de masters behaalde Dirk Mertens een zilveren plak. Ook daar was er heel wat tandengeknars omwille van plots reglementswijziging. Zo moesten de masters B en C samen starten terwijl die in alle andere wedstrijden één minuut na elkaar starten. Het gevolg was dat het in de start meteen mis ging. “Ik had gehoopt dat men wat meer respect voor ons zou hebben”, meldde Dirk Mertens op de sociale media. “Maar uiteindelijk wint de beste altijd”, voegde hij er nog met een beetje cynisme aan toe.
Zaterdag 1 december zijn er in Mol de wereldkampioenschappen voor masters.

Kerniel organiseert drie PK's op de weg

Zopas werden de provinciale wegkampioenschappen voor het komende seizoen toegekend. De Limburgse afdeling meldt fier dat er andermaal voor alle categorieën een kampioenschap zal zijn. Alleen het PK voor de meisjes is nog niet toegekend. Maar het bestuur maakt zich sterk dat dit er ook komt.
Een jaar geleden was er nogal wat commotie omtrent dat kampioenschap voor de meisjes. Wegens met te weinig moesten ze toen in Zichen samen met de jongens hun titelstrijd afwerken. Omdat men in andere provincies hetzelfde probleem kent, heeft men de koppen bij elkaar gestoken. Bedoeling is dat er in één provincie een volwaardige wedstrijd voor meisjes wordt georganiseerd, waarin dan per provincie de titels zullen verdeeld worden.

Over een offday en een kapotte schoen

Na een totale off-day zaterdag in Tabor heeft Limburgs beloftenkampioen Timo Kielich een dag later in Hamme al meteen de puntjes weer op de i gezet. In een spannende wedstrijd fietste hij op een goede halve ronde van het einde zijn laatste tegenstanders uit het wiel om licht afgescheiden zijn eerste grote zege van het seizoen te behalen, zijn overwinning in Heusden en de daaraan verbonden Limburgse titel even buiten beschouwing gelaten.