Weer bloemen voor Reynders

Een week geleden behaalde Jens Reynders in Dottignies zijn eerste zege van het seizoen. Die werd helaas overschaduwd door het verschrikkelijk ongeval met Stef Loos. Ook Jens was er uiteraard achteraf kapot van. Maar zoals het torenhoge cliché steeds opnieuw wordt boven gehaald: het leven gaat voort. Ook van een renner.
En voor Jens Reynders betekent dit blijkbaar verder blijven winnen. Dat deed hij zondag in Florennes opnieuw. “Het was voor mij de derde wedstrijd op rij”, aldus Jens. “Ik reed vrijdag tussen de profs in Koksijde, zaterdag de testtijdrit in Montenaken en dus zondag in Florennes. Vooraf wist ik niet goed wat ik daar van moest verwachten want ik was de dagen voordien echt wel diep geweest. Zondagmorgen was ik nog wat de stijfheid uit de benen gaat fietsen om dan naar Florennes af te zakken. Tijdens de wedstrijd liep niet alles op wieltjes. Letterlijk dan, want ik moest tot twee keer toe van fiets veranderen. Toch kon ik me handhaven en uiteindelijk de groepsspurt voor de eerste plaats winnen." (foto: Bram Van Lent)

Eerste bloemen van Verhagen voor Stef Loos

Eerstejaarsnieuweling Xander Verhagen liet in Rotem meteen zien uit welk sterk wielerhout hij is gesneden. Maar zijn eerste bloemen waren voor zijn verongelukte clubmakker Stef Loos.
Nogal wat jeugdwedstrijden stonden dit weekend terecht in het teken van de vorige week verongelukte Stef Loos. Dat was in Rotem niet anders. Voor de wedstrijd werden zijn tien aanwezige clubmakkers van Balen BC op de eerste rij gezet en werd er een minuut stilte gehouden. Met uitzondering van een paar telefoons die ongepast rinkelden werd het ‘kippenvelminuut’. Ook na afloop van de wedstrijd ging er hulde naar Stef. Daarvoor zorgde clubmakker Xander Verhagen.

Terug van weggeweest

Een week geleden fietste de 26-jarige Wout Verbeek uit Neerpelt nog rond met een toeristenvergunning. Afgelopen week werd die ingeruild voor een licentie als elite z/c. Zondag werd die al meteen verzilverd met een overwinning in Booischot waar hij deel uit maakte van een kopgroep van vijf. Op zich al een succes dat nog groter werd toen hij zijn medevluchters in de spurt voor de bloemen achter zich liet.

Tom Willems zag het gebeuren

Voor de tweede keer in zijn carrière wordt Tom Willems uit Ham geconfronteerd met een zwaar ongeval tijdens een wedstrijd. In 2013 reed tijdens een wedstrijd in Aubel een motor in het peloton. Tom werd toen zelf geraakt. Net als Dylan Teuns trouwens. Beide Limburgers kwamen er toen met de schrik en wat kleinere kwetsuren vanaf. Zondag maakte hij in Dottignies weer deel uit van een groepje dat door een bestelwagen werd aangereden. Dit keer werd Tom gespaard maar is de tol toch zoveel groter dan toen. Zijn 19-jarige ploegmaat Stef Loos werd met zeer zware verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht waar hij enkele uren later overleed.

Maes naar de streep geloodst

Een jaar geleden was Juul Maes bij de nieuwelingen goed voor elf overwinning waaronder Gent-Wevelgem en het kampioenschap van Vlaanderen. Omdat hij die zeges voornamelijk in massaspurten behaalde, werd hem door betweters een moeilijke overstap naar de juniores voorspeld. Niet dus. De knaap uit Leopoldsburg reed nog maar drie junioreswedstrijden. In zijn eerste (Rijkevorsel) reed hij de ganse wedstrijd aan de leiding om uiteindelijk derde te worden. Zondag was het al meteen raak. In Budingen bleek dat hij ook na 80 lastige kilometers nog snel kan spurten. “Met dank aan mijn ploegmaten”, aldus Juul. “Toen duidelijk werd dat het de kans op een massaspurt reëel was, hebben ze op alle aanvallen gereageerd en de laatste twee kilometer een heus treintje gemaakt waardoor ik het maar hoefde af te maken.”

Al derde zege voor Poelmans

Bob Poelmans is zonder twijfel één van de sterkste nieuwelingen tijdens deze eerste koersweken. Met ritwinst en de eindzege in Spanje is hij na een nieuwe zege in Oordegem in dit nog maar drie weken oude seizoen al aan overwinning nummer drie toe.
Een opmerkelijke prestatie zeker na een vrij zware val een week geleden in Zepperen. Daar werd hij samen met nog een 40-tal andere renners van de weg geblazen. Bob was de enige die de achterstand van anderhalve minuut kon overbruggen en daarmee maakte hij heel wat indruk. Ook bij de nationale nieuwelingencoach Nicky Cocquyt. Na de uiteindelijk terecht afgeblazen wedstrijd moest Poelmans zijn talrijke (schaaf)wonden likken. Die hebben hem niet verhinderd om in Oordegem opnieuw uit te pakken. Halfwedstrijd dichtte hij in zijn eentje een kloofje op een vluchter en ging meteen alleen door. De rest heeft hem niet meer teruggezien. Het peloton werd door Poelmans op meer dan twee minuten gezet.

Kersverse belofte Haex wint al

Toen hij jaar geleden in verschrikkelijke weersomstandigheden als nieuweling de afwachtingswedstrijd van Brussel-Zepperen won, werd hem een mooi wielertoekomst voorspeld. Helaas bleef het voor hem dat jaar bij die ene overwinning. Ook het jaar nadien als junior gooide het neefje van gewezen prof Jos Haex geen hoge ogen. Hij maakte wel vaak mee de koers maar resultaten bleven uit. Ook vorig seizoen, zijn tweede als junior, leek zo te verlopen. Bij het Davoteam was hij van goudwaarde voor zijn ploegmaats. Alles voor de anderen, zelden voor zichzelf, bleek zijn motto. Tot hij half augustus plots de smaak van winnen te pakken kreeg en hij in amper een maand tijd zes overwinning behaalde. Plots was hij veranderd van een helper naar een afwerker. Johan Remels, ploegleider van het United Cycling team, had dat gezien en pakte Haexke in zijn beloftenteam.

Fretin sterk bezig

Goed bezig! Dat is het minste wat je van Milan Fretin kan zeggen. De Genkenaar was al sterk tijdens het openingsweekend in Brussel-Kuurne-Brussel voor juniores. Toen was hij mee met een ruime kopgroep die spurtte voor de zege. Helaas werd hij toen in volle sprint in zijn achterwiel geraakt met een gebroken snelspanner als gevolg waardoor hij uiteraard niet meer kon spurten.
Na een weekje ploegstage in Spanje heeft hij zaterdag in Nokere Koerse weer met een sterke prestatie uitgepakt. Dit keer met een beter resultaat. Fretin werd derde en was daarmee de beste Belg. Doch ook dat ging niet zonder slag of stoot.

Reynders wint in Dottignies

Na een 9de plaats vorige woensdag in Wanzele Koerse heeft Jens Reynders zondag in Dottignies de GP Alfred Gadenne, een interclubwedstrijd over 130km, zijn eerste zege van het seizoen behaald. “Dat geeft moed voor de komende grote wedstrijden”, aldus Jens. “We hebben met onze ploeg meteen na de start alles op de kant getrokken. Door de strakke wind scheurde het meteen en raakte een groep van zo’n 40 renners vooraan. Daaruit zijn we in de finale met zes renners weggereden, doch de samenwerking was niet optimaal waardoor de kloof nooit echt groot werd. Toen op 20km van de finish de achtervolgende groep terugkwam tot op 10 seconden ben ik samen met Vercamst ontsnapt. De vier overigen werden weer ingerekend door een groep van ongeveer 30 renners. We voelden constant hun adem in onze nek. Meer dan 20 seconden kregen we nooit. Toch konden we standhouden en in de spurt kon ik het laken naar me toe trekken.”

Zeer tragisch nieuws

Bijzonder tragisch nieuws. STEF LOOS uit Dessel (toevallig ook de woonplaats van Stig Broeckx), eerstejaars belofterenner bij Balen BC, is het slachtoffer geworden van een zwaar ongeval in de koers Dottignies, gewonnen door Jens Reynders.
Samen met twee andere renners is Stef gegrepen door een bestelwagen en met zware verwondingen in het ziekenhuis opgenomen waar hij vecht voor zijn leven. Volgens de wielersite 'wielerflits' zou hij geraakt zijn aan lever en hersenen en heeft hij een klaplong. Momenteel wordt hij in een coma gehouden. In de nacht van zondag op maandag is hij helaas overleden. De twee andere renners zijn ook zwaargewond maar niet meer in levensgevaar.Omstandigheden hoe dit is kunnen gebeuren zijn nog onduidelijk. Naar verluid zou een achterop geraakte groep renners der verkeerde weg zijn opgestuurd. Ze zouden dan op een kruispunt in botsing gekomen zijn met een bestelwagen.

Euregiocompetitie neemt sabbatjaar

Elf edities heeft het euregioklassement, een competitie voor nieuwelingen, juniores en eliten met wedstrijden in België, Nederland en Duitsland, achter de rug. Een twaalfde editie komt er voorlopig niet. De organisatie heeft beslist om een sabbatjaar te houden met als bedoeling volgend jaar een doorstart te doen.
Of die doorstart er ook komt valt af te wachten. “Dat is toch de bedoeling”, aldus voorzitter Wil van Hoof. “Maar er is nood aan bezinning. Financieel zijn we gezond. Doch de formule slaat blijkbaar niet meer aan bij de renners. Het afgelopen jaar waren onze wedstrijden goed bezet. Of dat door het klassement kwam, is maar de vraag. Eigenlijk heeft de magere opkomst tijdens onze prijsuitreiking in Zutendaal de doorslag gegeven. Van alle prijswinnaars kwam slecht de helft opdagen. Dan vraag je jezelf als organisator af waar je mee bezig bent.”