Selectie voor Koksijde

Voor de wereldbeker in Koksijde heeft de bondscoach zes Limburgers weerhouden. Nieuwkomer is belofte Sander Lemmens die aan een heel sterk seizoen bezig is, afgelopen zondag in Hamme nog knap vijfde werd en die kans zeker verdient. Dit keer geen Pieter-Jan Vliegen in de selectie. Hij sukkelt momenteel wat met zijn gezondheid en vroeg daarom aan de bondscoach om een korte rustpauze in te lassen, zodat hij volledig kan herstellen.
Bij de dames mag de nog piepjonge Julie Brouwers, net als Lemmens uit Ham, voor het eerst aantreden in een wereldbekerwedstrijd. Voor haar een uitgelezen kans om met het oog op de toekomst tonnen ervaring op te doen.
De Limburgers in de selectie zijn:
Juniores: Ryan Cortjens
Beloften: Timo Kielich en Sander Lemmens
Dames: Julie Brouwers en Laura Verdonschot
Eliten: Quinten Hermans

Over een offday en een kapotte schoen

Na een totale off-day zaterdag in Tabor heeft Limburgs beloftenkampioen Timo Kielich een dag later in Hamme al meteen de puntjes weer op de i gezet. In een spannende wedstrijd fietste hij op een goede halve ronde van het einde zijn laatste tegenstanders uit het wiel om licht afgescheiden zijn eerste grote zege van het seizoen te behalen, zijn overwinning in Heusden en de daaraan verbonden Limburgse titel even buiten beschouwing gelaten.

Frans Brugmans overleden

Frans Brugmans is niet meer. In wielermiddens was Frans zeker gekend als iemand waar organisatoren vaak een beroep op konden doen. Frans was ontelbare keren de man die de pilootwagen met de rode vlag van het Belang van Limburg bestuurde. Een taak die hij de jongste jaren aan zijn schoonzoon had overgegeven.
Frans maakte destijds ook deel uit van het Ronde van Limburg comité, werkte steevast mee tijdens de Ster van Zuid-Limburg, de wedstrijden in Brustem en Zepperen en was jarenlang voorzitter van de wielerclub in Aalst. Ook was hij samen met zijn vrouwtje Germaine een vurige supporter van Tim Wellens. En dit al toen Tim nog bij de aspirantjes koerste. Ook was hij een vurig supporter voor Stijn Devolder en dat sinds die destijds als junior in Borlo nationaal kampioen werd.
Frans werd geboren in Aalst op 27 mei 1942 en is op 14 november 2018 overleden.
De uitvaartdienst zal plaatsvinden in intieme familiekring. Er is gelegenheid tot het brengen van een laatste groet aan Frans in het uitvaartcentrum Vanmechelen, Tiensesteenweg 295 in St.-Truiden op dinsdag 20 november van 20 uur tot 20u30.

Knap werk van Cortjens en Kielich

Het lastige parcours van Gavere ligt Ryan Cortjens. Dat bewees hij een jaar geleden al. Als eerstejaars junior fietste hij zich toen al op het podium en werd derde na de Nederlanders Pim Ronhaar en Tomas Kopecky. Laatstgenoemde is ondertussen belofte, maar Ronhaar is er nog steeds. Ook nu deed de kersverse Europese kampioen weer een gooi naar de zege in Gavere. Doch dit keer was Cortjens voor hem een maatje te groot.
Er waren het afgelopen weekend nog sterke prestaties van onze Limburgers in het veld. Zo was er in Niel bij de beloften niet alleen die 2de plaats van Kielich, maar werd ook Sander Lemmens na een sterke wedstrijd knap 5de. Bij de juniores in Niel mocht Michael Bervoets als 3de mee op het podium. Arne Baers werd daar 4de. Laura Verdonschot werd daar bij de dames 5de. In Gavere moest ze met een 14de plaats vrede nemen. Brent Blommen werd in Gavere 6de bij de tweedejaars nieuwelingen.
Truienaar Jorre Debaele startte zaterdag in Brakel en werd daar 2de.
Prof Quinten Hermans werd in Gavere 7de. "Na een zware trainingsweek in Calpe ben ik daar heel tevreden mee", zei hij na afloop.

Een winnaar in de aanbieding

Twee weken geleden behaalde Michael Bervoets in zijn eigen achtertuin in Heusden-Eversel zijn eerste veldritzege van het seizoen. Afgelopen zondag bracht hij andermaal de zegetuil mee naar huis. Dit keer was hij de beste in Hofstade op een parcours dat hem nochtans niet lag. Bervoets nam van bij de start het heft in handen en hield stand tot het einde. Uiteraard is hij daar heel blij mee, al had hij zondag zonder twijfel liever aan het EK deelgenomen. Momenteel komt hij daar echter nog niet voor in aanmerking.

Sander Lemmens is sterk bezig

Nadat vorige week in Heusden Timo Kielich Limburg een eerste veldritzege bij de beloften en eliten z/c bezorgde, was het afgelopen zondag de beurt aan Sander Lemmens. De knaap uit Ham spurtte in Herenthout op een super snel parcours naar de zege. Niet echt een verrassing na wat hij een week eerder in Heusden uit zijn mouw had geschud. Die zege hing duidelijk in de lucht.

Ploeg van Davo United compleet

Volgend jaar zal de nieuwe formatie Davo United Cycling Team bestaan uit 22 beloften en ELZC en 13 junioren.
Met de beloften en ELZC zal men aantreden in de topcompetitie, rondes in België en Frankrijk met daarnaast nog veel interclubs.
De juniores zullen deelnemen aan de Beker van België en nog een hele reeks interclubs.
Met de komst van DAVO als hoofdsponsor DAVO het team vanaf nu DAVO united Cycling Team noemen.
Daarnaast blijft men samenwerken met de Limburgse partners, Bioracer, Ridley en nog andere sponsors die het project verder blijven steunen.
De leiding van de belofte en ELZC gebeurt nog altijd door Johan Remels en de junioren door Danny Vanderaerden.
Zij hebben hard gewerkt om een mooi team samen te stellen voor seizoen 2019. Hieronder de lijst met namen van onze renners.

Kielich en Panis veldritkampioenen

Dat Timo Kielich geen deel uit maakte van de nationale selectie voor de wereldbeker in Bern deed de belofte uit Alken pijn. Dan maar proberen om zaterdag sterk te presteren in Boom en zondag trachten provinciaal kampioen te worden in Heusden. Het is Kielich twee keer gelukt. In Boom finishte hij als 18de in het spoor van de geprezen Pidcock en zijn ploegmaat Toupalik. Zondag in Heusden ging het met dagwinst en titel naar huis.

Eind goed al goed

Zopas bereikte ons het bericht dat ondanks het ontslag van sommige bestuurdleden van de wielerclub Sport en Steun Brustem, de wedstrijden die al jaren tijdens het openingsweekend in de Truiense deelgemeente doorgaan, ook in 2019 zullen plaatsvinden. Onder impuls van een aantal 'oude' en 'nieuwe' leden zal deze mooie traditie worden voortgezet. Proficiat! De wielerwereld zal u dankbaar zijn.

Reynders door kenners gekend

In de Limburgse wedstrijden heeft men Jens Reynders dit jaar zelden gezien. Daardoor glipte hij een beetje uit de schijnwerpers van het plaatselijke publiek. Maar de internationale volgers en talentscouts van profploegen hebben hem wel gezien. Zo goed zelfs dat Jens de kans kreeg om volgend jaar prof te worden.
Jens Reynders wil net als zijn leeftijdsgenoot Gerben Thijssen nog een jaartje verder groeien bij de beloften. “Neen ik ga de profploegen die naar mij hengelden niet noemen omdat ze beloofden me volgend jaar opnieuw te polsen”, lacht Jens. “In ieder geval was het geen gemakkelijke keuze. De drang om prof te worden is er altijd. Maar daar tegenover staat dat je er ook sterk genoeg voor moet zijn. Van mezelf vind ik dat dit nog niet het geval is.”

Van de twee Milans wordt wat verwacht

Na acht maanden koersen nemen we even een momentje om de prestaties van onze Limburgse jeugd even onder de loep te nemen. Ook al mochten we deze zomer met Thijssen, Wouters en Bex maar liefst drie nationale kampioenen vieren, toch kunnen we niet echt van een superjaar spreken. Bij de nieuwelingen kon enkel Juul Maes de verwachtingen inlossen. Al won hij ons inziens iets te vaak in de sprint en drukte hij te weinig zijn stempel op wedstrijden. Bij de juniores geen echte hoogvliegers. Toch zeker niet op nationaal vlak. Bram Wauters en Quinten Vandermeer waren regelmatig. Joris Haex eindigde sterk, Lars Daniëls kwam pas laat op dreef omdat hij de eerste maanden met hartklachten aan de kant moest blijven. Volgend jaar zijn ze belofte en zullen ze wellicht harde noten moeten kraken. Aan hen om dan te bewijzen dat ze hun tanden daar niet op stuk bijten. Paulus en Fretin blijven nog junior en van hen wordt volgend jaar wat verwacht.

De drie nationale kampioenen

Het afgelopen seizoen wisten drie Limburgse renners zich tot nationaal kampioen te kronen. In Stabroek zorgden Rutger Wouters en Gerben Thijssen (en ook zilveren Jens Reynders) ervoor dat het daar een super Limburgse hoogdag werd. Eentje die niet vaak meer zal geëvenaard worden. Eerder had Nathalie Bex al een nationale beloftentitel (bij de dames) meer naar Limburg gebracht. Hoogtepunten van een seizoen dat voor de rest niet echt grand cru, maar eerder gewoontjes was.