Aantal wedstrijden in de lift

De Limburgse wielerkalender voor het komende seizoen staat op papier. Was dat in het verleden een gepuzzel van jewelste, dan is dit door de forse daling van het aantal wedstrijden de jongste jaren niet meer dan een formele bijeenkomst geworden. Dat was het ook nu weer. Al is er toch een lichtpuntje door een lichte stijging van het aantal wedstrijden vergeleken met vorig jaar.

De FUN-wedstrijden niet meegerekend werden er voor de start van vorig seizoen 76 wedstrijden opgelijst. Dat zijn er nu 82 (een stijging van bijna 7,5%), onderverdeeld als volgt: 2 profwedstrijden (+0), 13 voor elite2 en beloften (-8), 21 junioreswedstrijden (+6), 18 nieuwelingenwedstrijden (+8), 4 voor dames (+2), 8 voor aspiranten (-1), 5 voor miniemen (+0), 8 voor masters en elite 3 (-1), 3 tijdritten (+0).

Lommel voert met 8 wielerorganisaties de steden en gemeenten aan, gevolgd door Helchteren met 6, Paal en Kerniel met 5, Heusden, Zutendaal en Zepperen met 4, Hoepertingen en Tongeren met 3.

Ook de provinciale kampioenschappen werden voor alle categorieën toegekend. Dat was de jongste jaren niet zo evident en ook nu niet. Er waren twee insteekrondes nodig om één kandidaat te vinden. Voorzitter Alex Onclin liet vorig jaar al verstaan dat men van de kampioenschappen een hoogdag wilde maken en opperde het idee om alle kampioenschappen tijdens hetzelfde weekend in één stad of gemeente te organiseren. Met uitzondering van Kerniel (niet toevallig de club waarvan Onclin de voorzitter is), dat zich met een bod van 1750 euro daarvoor kandidaat stelde, bleek niemand anders daarvoor te vinden. Op de kalendervergadering stelde Mal-Tongeren in extremis nog voor om eventueel enkel het PK voor elite2 en beloften voor hun rekening te nemen. Maar uiteindelijk raakte men daarover, omwille van het financiële aspect, niet akkoord. Dus alle kampioenschappen, uitgezonderd dit voor aspiranten dat door Hoepertingen wordt georganiseerd, zullen alle Limburgse kampioenschappen op 22 en 23 juli in Kerniel betwist worden.

Andere hoogtepunten tijdens het komende seizoen zijn de Ronde van Limburg, de profwedstrijd in Helchteren, de Ster voor juniores, de Ronde van Haspengouw en mogelijk het Europees kampioenschap voor masters, het BK ploegentijdrijden in Borlo.

Met de Limburgse Pijl, een interclubwedstrijd voor juniores, komt er een nieuwe topwedstrijd bij op de Limburgse kalender. “Start en aankomst daarvan vinden plaats op de gekende Eeuwfeestwal in Tongeren. Het wordt een rit in lijn van ongeveer 125km zonder lussen en met 12 hellingen en 2 kasseistroken”, meldt organisator Frank Grotars.

Uiteraard blijft ook Brussel-Zepperen op de kalender maar weliswaar op een andere datum. In het verleden werd die steevast begin maart betwist. Maar door corona moest die de twee voorgaande jaren naar eind juli verhuizen. “Niet ideaal aangezien dan heel wat medewerkers niet beschikbaar zijn wegens vakantie”, aldus organisator Albert Derwael. “Daarom hebben we gezocht naar een voor ons meer geschikte plaats op de kalender. Dat is 11 juni geworden en wellicht wordt dit voor de toekomst onze definitieve datum.”