Beloftevolle Poelmans kapt met koersen

Met Bob Poelmans hangt een bijzonder beloftevolle Limburger de fiets aan de haak. Vorig jaar riepen we hem nog uit tot pechvogel van het jaar. Ook het afgelopen seizoen werd de 19-jarige knaap uit Koersel niet van pech gespaard. Dit deed hem besluiten om met koersen te kappen en vol voor zijn studies te kiezen.

Nochtans had Bob Poelmans een contract getekend bij het team Basso Flanders, een beloftenploeg met een heel mooi internationaal programma.

“Ik begon vorig jaar heel goed aan mijn eerste seizoen als belofte met meteen tijdens het openingsweekend een derde plaats in Zepperen. Dat gaf me moed. Maar de combinatie van mijn studies handelsingenieur en koersen noopte me af en toe om de trainingskraan wat dicht te draaien waardoor het tijdens de wedstrijden niet altijd even vlot liep. Bovendien kreeg ik nog af te rekenen met een coronabesmetting en gordelroos.”

Maar Bob wist na drie sleutelbeenbreuken, een handbreuk en een gebroken elleboog wat terugvechten betekent. En dat deed hij opnieuw zodat hij klaar was om met zijn team Acrog-Tormans in september deel te nemen aan een Spaanse rittenwedstrijd. Andermaal kwam hij daar vrij zwaar ten val. “Van de val en de eerste uren nadien weet ik niets meer”, aldus Bob. “Na onderzoek in een Spaans ziekenhuis bleek dat er niets gebroken was terwijl ik nochtans heel veel pijn had. Weer terug thuis ben ik naar het ziekenhuis in Herentals getrokken omdat de pijn bleef aanhouden. Daar werden ondanks de positieve Spaanse diagnose, weer een sleutelbeen- en elleboogbreuk vastgesteld. Er volgde opnieuw een revalidatieperiode. Eens die voorbij en ik mijn voorbereiding voor 2023 startte voelde ik dat die laatste val een grotere impact op mijn lichaam had gehad dan ikzelf besefte, zowel fysisch al psychisch. Ik moest van veel verder terugkomen dan ik dacht. En daarvoor heb ik niet meer de moed. Ik Na vele gesprekken met onder meer mijn ouders maar ook vrienden, trainer, coach Serge Pauwels en zelfs een sportpsychologe heb ik zopas de knoop doorgehakt en beslist om te stoppen met koersen.”

Bob Poelmans