Continentaal contra individueel

De geschiedenis herhaalt zich

De sociale media staan bol over de kritiek van wielerliefhebbers die vinden dat renners van continentale team absoluut niet thuis horen in de kermiskoersen. Werkende en studerende renners worden ontmoedigd omdat ze moeten optornen tegen jongens die enkel met wielrennen bezig zijn. Kritiek die van alle tijden is. Destijds waren er geen continentale ploegen maar waren de combines van vaak oudere renners die tijdens de wedstrijd hand en spandiensten verrichten en na afloop de prijzen onderling verdeelden, de kop van jut. Nu zijn de continentale renners de boosdoeners. Onlangs vroegen we naar de mening van Kevin Hulsmans, ploegleider bij Crelan-Vastgoed, een ploeg die vooral geviseerd wordt. Wat vinden de werkende en studerende renners er zelf van? We vroegen het aan enkelen van hen.

 

RUTGER WOUTERS: is voltijds leraar en met vier overwinningen momenteel de meest succesvolle Limburgse eliten z/c.

"Continentale renners de start verbieden staat gelijk met een serieuze niveauverlaging. En dat is bijzonder jammer voor de jongeren die nog studeren maar toch ook profambities koesteren. Bovendien rijden ze niet zoveel kermiskoersen waardoor het al bij al best meevalt. En wat met de vele semiprofs die in een clubteam rijden? Zij leven ook voltijds voor het wielrennen. Dus als de continentale renners worden geweerd, moet men dat met hen ook doen. Niet? Hetzelfde geldt voor ex-profs. Moeten zij dan stoppen met koersen? Dat is toch ook niet eerlijk."

 

 

MATHIAS HOULMONT: studeert momenteel kinesitherapie aan de universiteit in Hasselt.

"Van mij mogen ze best deelnemen. Het krikt het niveau op en we kunnen er best veel van leren. Al is het natuurlijk voor vooral eerstejaars beloften heel moeilijk om met hen te concurreren omdat het verschil in kracht toch wel groot is. Maar als ze een paar maanden doorbijten lukt dat wel. En als die continentale renners uit de kermiskoersen verdwijnen zullen er nog minder renners aan de start staan waardoor dan weer wedstrijden zullen verdwijnen. Neen, laat ze maar komen."

 

SANDER ELEN: is beroepsmilitair zonder veel trainingsfaciliteiten.

"Ik zou ze liever niet in de kermiskoersen zien, maar begrijp dat er niet veel alternatieven zijn. Waar moeten ze dan wedstrijdritme opdoen want ze kunnen niet allemaal voor de grote koersen geselecteerd worden. Bovendien heeft allicht niemand problemen met de aanwezigheid van individuele continentale renners zoals bijvoorbeeld Dries Hollanders. Het is vooral de getalsterkte van één ploeg (lees Crelan-Vastgoedservice nvdr.) die velen tegen de borst stoot. Maar dat geldt evenzeer voor niet-continentale ploegen die ook professioneel gestructureerd zijn (lees Lotto-Soudal U23 nvdr.)"

 

MAXIM PANIS: student aan de universiteit van Leuven.

"Het is voor ons frustrerend om hen bijvoorbeeld op TV in de Ronde van België te zien om hen dan de week nadien bij ons te zien. In dat soort wedstrijden, waar wij niet kunnen aantreden, word je echt wel sterker. En dus is het toch wel een beetje competitievervalsing. Maar ik begrijp dat ze de kermiswedstrijden nodig hebben om wedstrijd ritme te behouden. Zelf beweren ze dat die kermiskoersen voor hen absoluut niet belangrijk zijn. Misschien kan men het reglement aanpassen waardoor ze slechts aan een beperkt aantal kermiskoersen mogen deelnemen. Hoeveel er dat dan moeten zijn, is aan de wielerbond om dat te beslissen."

 

JOREN SEGERS: probeerde het een paar jaar als continentaal renner maar werkt nu voltijds.

"Natuurlijk is het niet leuk als je tijdens de wedstrijden door hen afgetroefd wordt. Als werkende mens moet je bijzonder veel karakter hebben om na je werk nog te trainen. Bovendien hebben heel wat eliten z/c ook nog een huishouden te runnen. En dat zouden die continentale renners ook moeten begrijpen in plaats van ons af te snauwen wanneer we eens een keer niet kunnen overpakken. Doch als je het hen dan af en toe toch eens lastig kan maken, geeft dat wel enorm veel voldoening."

 

GERT CLAES: ouderdomsdeken en voltijds aan het werk.

 

"Ik vind het raar dat men moeite heeft met de aanwezigheid van de continentale renners in de 1.12 koersen. Maar ik hoor niemand zeggen dat men het niet serieus vindt dat men eliten z/c en beloften toelaat in de masterwedstrijden, of de zogenaamde open koersen. Ach, het zal altijd wel iets zijn. Vroeger waren het de combines waarvan ik deel uit maakte. Nu zijn het de continentale ploegen. Dus eigenlijk herhaalt de geschiedenis zich. En dat zal volgens mij zo blijven."

Share