Jeuk

Datum: 
24 jun 2017
Categorie: 
el/bel
Dln: 
62
Toptien: 
  1. Milan Menten
  2. Robin Mertens
  3. Jordi Meeus
  4. Fabio Porco
  5. Thijs Aerts
  6. Tom Bracegirdle
  7. Jelle Cant
  8. Rohan Du Plooy
  9. Mitch Groot
  10. Tom Willems
verslag: 

Veel meer dan een trainingskoersje tussen de Giro en de Ronde van Polen was de koers in Jeuk voor Milan Menten niet. Maar dan blijkt nog maar eens hoe groot het verschil is tussen de topbeloften en de anderen. Menten liet op enkele kilometers van de meet zijn drie metgezellen in de steek en won licht afgescheiden.
Uiteraard is het klassenverschil heel groot tussen jongens die alles voor het wielrennen doen met de ambitie om prof te worden contra de jongens die vaak na een dagtaak nog moeten trainen. “En toch ben ik heel diep moeten gaan om hier te kunnen winnen”, benadrukt Milan. “Het ging alles behalve gemakkelijk. Na mijn zware val in de Giro twee weken geleden  (waarvan de sporen op zijn rechterbeen nog duidelijk zichtbaar zijn nvdr.) heb ik zes dagen niet op de fiets kunnen zitten.” Milan was in de Girorit die door Jasper Philipsen werd gewonnen, betrokken in een massale valpartij tijdens de voorbereiding van de spurt. “Gelukkig bleef het bij schaafwonden en was er niets gebroken. Een geluk bij een ongelukt want het was echt wel een serieuze tuimelperte. Een geluk bij een ongeluk dus. Ik heb de tijd genomen om de wonden goed te laten genezen. Eigenlijk niet zo’n ramp vermits is toch voor de afgelopen weken tijdens deze periode een rustpauze had ingepland. Een paar dagen geleden heb ik de trainingen hervat omdat ik vanaf woensdag aan een vijfdaagse rittenwedstrijd in Polen zal deelnemen. Hier eens komen testen was daarvoor wel nodig.”
Test geslaagd dus. Menten maakte deel uit van een kopgroepje van vier met daarbij ook nog Jordi Meeus, Robin Mertens (dit jaar al goed voor drie overwinningen waarvan twee ritzeges in de Tour de Loiret) en de verrassend sterke Genkse ‘amateur’ Fabio Porco. De vier kregen het in de slotfase bijzonder warm toen een groep van veertien renners dicht naderde. “Ze dreigden ons in de slotkilometer nog bij te halen. Vandaar dat ik de spurt niet durfde afwachten,” aldus Menten. “En uiteraard ook uit angst voor Jordi Meeus die bijzonder snel is. Daarom heb ik op goed drie kilometer van de finish gedemarreerd. Ik kon een klein kloofje slaan en stand houden  tot op de meet.”