Joachim Vanreyten

Beloftenkampioen wil crosser worden

Een nationale beloftenkampioen die bovendien met de GP Maarten Wynants ook nog een profkoers wint, de beste is in een rit in de Ronde van Piëmont, Belgisch kampioen ploegentijdrit wordt en een half jaar later besluit om de weg links te laten liggen om alles op het veldrijden te zetten… dat moet een grap zijn. En toch niet want dat is precies wat Joachim Vanreyten zopas heeft beslist.
Voorlopig heeft de 22-jarige beloftenkampioen uit Kinrooi dit seizoen nog geen enkele wegwedstrijd gereden. Als voorbereiding op het seizoen paste hij ook voor een Zuiderse stage met zijn Vastgoedploegmaats. “Het zal nog even duren eer ik mijn eerste wedstrijd op de weg rijd. Volgens mijn planning zal ik dat pas vanaf mei doen. De GP Maarten Wynants ga ik allicht rijden omdat ik daar vorig won. Maar voor de rest gaat de focus totaal niet op de weg liggen. Ik wil inderdaad alles op het komende veldritseizoen zetten. En dat is echt geen grap. Het is ook niet een plotse beslissing. Hier heb ik heel lang over nagedacht.”
Vanreyten beseft dat hij niet de gemakkelijkste beslissing heeft genomen. “Toen ik dat aan de ploegleiding meldde, waren ze uiteraard verrast en alles behalve enthousiast. Maar ik heb altijd een boontje gehad voor het veldrijden. Altijd heb ik tijdens de winterperiode met de crossfiets getraind. Altijd met heel veel plezier. De voorgaande jaren heb ik altijd in ploegen gereden waar alleen de weg telde, waardoor veldrijden niet aan de orde was en ik heb dat gemist.”
Doch ook als jeugdrenner hebben we Vanreyten nooit aan de start van een veldrit gezien. “Dat klopt. Het is inderdaad geleden van uit mijn aspirantenperiode. En ik besef ook dat het niet makkelijk wordt. Ik heb een hele weg af te leggen. Zeker op technisch vlak. Het is van nul beginnen. Dat besef ik. Maar met Tom De Kort, ook trainer van Laura Verdonschot heb ik een goede mentor. Ik ga ook in materiaal moeten investeren want ik snap dat de ploeg eerst wil zien wat ik op dat vlak in mijn mars heb. Doch ik geloof er zelf in. Ik nam die beslissing vanuit het hart en de liefde voor de veldritsport.”
Afgelopen winter nam Vanreyten al aan enkele trainingen van de veldrijders uit zijn team deel. Hij reed ook een viertal crossen tussen de profs. “En de goesting is daardoor nog toegenomen. Ook onze ploegleiders Tom Vannoppen en Johan Verstrepen zagen potentieel in mij. Ik geef mezelf twee jaar de tijd en ga me optrekken aan elke vooruitgang die ik boek. Mocht het niks worden, dan kan ik nog altijd terugkeren naar de weg.”
Dit schooljaar startte Vanreyten ook aan een universitaire opleiding kiné. Heeft dat meegespeeld in zijn beslissing? “Een klein beetje wel”, knikt hij. “Er is het besef dat de kost verdienen met koersen niet evident is. Zelfs al kom je in een World Tour ploeg terecht, dan nog is de kans dat je genoeg verdient om nooit meer iets anders te moeten doen, nog kleiner dan op de Lotto winnen. Dat ik als nationaal kampioen niet eens aan een profcontract raakte, is daaromtrent veelzeggend. De deurkier bij Veranda Willems en Pauwels-Vastgoed ging niet verder open. Ik heb er alles voor gedaan om prof te kunnen worden. Maar als het niet lukt moet je uw conclusie trekken. Vandaar mijn beslissing om weer te studeren en om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het veldrijden is dat voor mij.”

Share