Milan Fretin

Fretin hopelijk voorgoed op dreef

Er werd dit seizoen heel wat verwacht van Fretin. Maar de gewezen nationale nieuwelingenkampioen, die als eerstejaars al bij de beste junioren van België behoorde - kreeg af te rekenen met een flinke portie pech. Zo stond hij na een val tijdens het eerste koersweekend van dit seizoen met rugklachten aan de kant. Pas vorige week - nadat hij al enkele keren hervat had, maar telkens opnieuw moest rusten - hervatte Fretin de competitie na een break van twee maanden. Fretin legde in Roosdaal beslag op de zevende plaats.
Zondag - in een wedstrijd van de Beker van België in Rekkem - maakte hij nog meer indruk. Milan ging op 30km van de meet alleen aan de haal en sloeg een grote kloof. Maar door een kleine onoplettendheid reed hij in een gaatje in de weg en kwam hij ten val. Zonder al te veel erg, maar zijn wedstrijd was wel over. Maandag stelde hij echter al orde op zaken in Nieuwpoort. Op twee ronden van het einde ging Fretin andermaal alleen aan de haal. De Genkenaar  kreeg nooit meer dan tien seconden voorsprong, maar hield stand en stak zijn eerste zege op zak.
“Laten we hopen dat nu al het leed geleden is”, aldus Milan. “Het heeft lang genoeg geduurd. Het begon met mijn val in Nokere Koerse. Mijn rug heeft daar een zware klap gekregen. Ik werd daar nog derde, weliswaar op adrenaline. Daags na de koers voelde ik dat het niet OK was. Ik probeerde de pijn te verbijten en bleef doortrainen. Geen goed idee bleek achteraf. Kwam daarbij ook nog een zware bronchitis en mijn knieproblemen. Als je dan al die mooie en belangrijke koersen aan je neus ziet voorbij gaan, pikt dat. Mentaal had ik het soms heel moeilijk. Maar ik probeer het positief te bekijken. Leren omgaan met tegenslagen is ook een onderdeel van de harde wielerschool.
Gelukkig heb ik nu nergens nog last van en kan er weer vol voor gaan. Ik focus me nu op het EK op de piste in Gent dat volgende week van dinsdag tot zondag wordt betwist en hoop er mijn titel in de afvalling, die ik vorig jaar in Zwitserland behaalde, te verlengen.”

Share