Nog steeds niet koersen

De naar competitie snakkende wielerjeugd moet nog even op haar honger blijven zitten. Had men gehoopt begin mei opnieuw te kunnen koersen, dan wordt het nog minstens wachten tot 16 mei. Tot dan worden alle jeugd- en amateurwedstrijden on hold gezet.Ongetwijfeld een kleine ramp voor de koersende jongeren. We vroegen aan Dries Hollanders en Rutger Wouters, allebei begaan met het jeugdwielrennen en trainer van heel wat jonge rennertjes, hoe erg het is.
Dries Hollanders is op diverse fronten actief. Hij is ploegleider van het gerenommeerde Nederlandse beloftenteam SEG dat al tal van topprofs afleverde, hij is leraar aan de sportschool in Tessenderlo en opleider in de wielerschool van Zolder. “Het ergste is het voor de beloften”, meent Dries. “Zij moeten zich in de schijnwerpers proberen te rijden en krijgen daar niet de kans toe. We proberen hen gemotiveerd te houden door op regelmatige tijdstippen korte trainingstages te organiseren zodat ze klaar zijn wanneer de koersen dan toch kunnen beginnen. Ik hoop dat dit eind mei eindelijk kan. We rijden dan een aantal wedstrijden in Italië en ook Circuit Wallonië, waar ook profs starten en die dus allicht zeker zal doorgaan. In Zolder bekommer ik me vooral om de aspirantjes. Zij kunnen zich nog amuseren met techniektrainingen. Al snakken ook zij er naar om zo snel mogelijk een ‘koerske’ te mogen rijden om zich te meten met leeftijdsgenootjes. De nieuwelingen en juniores die ik begeleid doen dat nog veel meer. Ik heb wel het gevoel dat van zodra er gekoerst mag worden, het niveau heel hoog gaat zijn. De honger is zo groot dat van zodra er eten op tafel komt het gevecht zal losbarsten. Ze zullen vlammen, wees daar maar zeker van. Dus wie zich goed heeft ‘beziggehouden’ zal de vruchten plukken.”
De 29-jarige Rutger Wouters is zelf nog een koersbeest. Elk normaal wielerjaar goed voor meer dan 20 overwinningen. Als leraar is hij uiteraard ook bekommerd om de jeugd. De regerende nationale tijdritkampioen is ook trainer van een aantal jonge knapen. Toen we hem dinsdagavond belde, was dat net voor de start van een ZWIFT-wedstrijd waaraan hij deelnam. “Op die manier probeer ik toch een beetje competitief te blijven”, aldus Rutger. “Zelf heb ik er mij al bij neergelegd dat we voor juli allicht niet op de weg zullen kunnen koersen. In het begin had ik het er moeilijk mee, maar nu heb ik er mij bij neergelegd. Anders is dat bij de nieuwelingen en juniores. Hen wordt constant een wortel voorgehouden, maar die schuift telkens weer op. Ze stomen zich klaar voor een eerste wedstrijd die er dan toch weer niet komt. Het is bijzonder moeilijk om hen gemotiveerd te houden. Het aantal wielrenners was al niet zo groot. En ik vrees dat bij de weinige die er zijn, sommigen de handdoek zullen gooien. Want trainen zonder doel… plezant is anders.”

Share