Robbe Ghys

Koersen tussen zijn idolen

Straks start de zesdaagse van Gent met ondermeer Robbe Ghys die op nog piepjonge leeftijd in de arena wordt gesmeten aan de zijden van de Duitser Marcel Karlz. Een avontuur waar Ghys verlekkerd naar uitkijkt. Zeker na die knalprestatie van afgelopen zondag in Apeldoorn waar hij na een bloedstollende race samen met Kenny De Ketele goud behaalde in de ploegkoers.
Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat er nog eens een Limburger aan de start stond van de Gentse zesdaagse of er een toonaangevende rol speelde. Dat moet van 2000 geleden zijn toen Frank Corvers uit Paal er aan de zijde van Adriano Baffi de derde plaats behaalde.
“Die ambitie heb ik zeker nog niet en dat mag men ook niet van mij verwachten”, roept de nog maar 19-jarige Ghys ons meteen tot de orde. “Ik blijf erbij dat ik vooral heel veel wil leren en prestaties van ondergeschikt belang zijn. Ik blijf met de voeten op de grond en vooral realistisch. Ook al heb ik de jongste weken en vooral afgelopen weekend bewezen dat ik toch wel een beetje met de fiets kan rijden. Doch men mag niet vergeten dat een zesdaagse iets heel anders is dan een wereldbekerproef zoals zondag in Apeldoorn. In Gent zal het echt tussen de grote jongens zijn zoals Wiggens, Cavendish, Viviani, Keisse. En uiteraard ook mijn vrienden Moreno De Pauw en Kenny De Ketele die, in tegenstelling tot in de wereldbekers, nu mijn tegenstanders zullen zijn. Vergeet niet dat dit duo zopas nog in de zesdaagse van Londen Cavendish en Wiggens een lesje leerden en in Gent zeker weer favoriet zullen zijn. “
Afgelopen vrijdag behaalde Ghys in de ploegenachtervolging nog zilver aan de zijde van ondermeer De Pauw en De Ketele, en dus goud in de ploegkoers met laatstgenoemde. “Twee enorm ervaren mannen waarmee ik in Apeldoorn ontzettend veel gepraat heb over de zesdaagse. Voor mij wordt het een grote stap in het onbekende en zij hebben mij daar tussen de wedstrijden door wat wegwijs in proberen te maken. Conditioneel ben ik er in ieder geval klaar voor, is in Apeldoorn gebleken. Ik ben daar zondag echt door een muur gegaan. Nooit eerder ben ik zo diep geweest. Al zijn zulke inspanningen eigenlijk niet te vergelijken met die van een wegwedstrijd. In een ploegkoers ga je drie rondjes heel diep en krijg je daarna enkele rondjes om te recupereren. Maar zondag was er eens voorbij half wedstrijd van recuperatie geen sprake meer. Wanneer ik de baan werd ingesmeten ging ik telkens zo diep dat ik zelfs niet meer gerecupereerd geraakte. Bovendien wist ik totaal niet in welke situatie we koersten. We gingen voor een ronde maar konden die net niet pakken. Ik was me ook niet bewust over het aantal punten dat we hadden bijeengesprokkeld en in welke positie we in de stand stonden. Ik vertrouwde volledig op de ervaring van Kenny die me bleef aanmanen om voluit te blijven gaan. Dat heb ik dan ook gedaan ook al werd het me bij momenten totaal zwart voor de ogen.”
In de zesdaagse zal Robbe kunnen rekenen op de ervaring van de 29-jarige Berliner Marcel Karlz die met Bremen en Kopenhagen al twee eindzeges in een zesdaagse op zijn palmares heeft staan. Oorspronkelijk zou Christian Grasmann zijn ploegmaat zijn maar die moet wegens ziekte afmelden. “Karlz is ook een sterke renner met naar verluid iets meer snelheid in de benen dan Grasmann. Hij is dus iets meer mijn type coureur en mogelijk is dit een nog betere match. Of ik ergens bang voor ben? Bang voor het onbekende? Totaal niet. Het enige waar ik bang voor ben is dat ik misschien mijn idolen als ondermeer Wiggens of Viviani ten val zou brengen. En het zou inderdaad wel eens kunnen dat ik op een dag door het ijs zak of tegen een muur bots. Dan is het maar zo. Ik ga er van uit dat ik hier alleen maar beter zal uitkomen.”

Share