Robbe Ghys

Ook graag naar WK op de weg

Limburgs beste jeugdwielrenner van het afgelopen weekend was zonder discussie Lummenaar Robbe Ghys. Zaterdag behaalde hij in de topcompetitiewedstrijd de Omloop Het Nieuwsblad een derde plaats. Zondag was hij één van de zes Lottopionnen die in Borlo de nationale titel ploegentijdrijden behaalden.
“Het zit dus goed met de conditie”, aldus Robbe die eind mei na zijn vierde plaats in Parijs-Roubaix een weekje totale rust inlaste om dan weer op te bouwen richting EK op de piste dat er eerdaags aankomt. “Vorige week reed ik in Heusden mijn eerste wedstrijd sinds Roubaix en dat was dus toch een maand geleden. Een kleinere wedstrijd om weer het competitiegevoel in de benen te krijgen met het oog op het afgelopen weekend dat dus heel succesvol werd. Jammer dat we het zaterdag in het Nieuwsblad niet konden afmaken. We finishten als ploeg met drie in de top vier, maar wonnen niet. Aaron Verwilst trok met Tanguy Turgis naar de streep en moest het afleggen. Jammer, maar ik ben totaal niet kwaad op hem. Wij reden als ploeg een perfecte wedstrijd. Constant in de aanval en steeds met meerdere pionnen. We hadden die koers echt in handen. Als je dan op het einde met twee vooruit geraakt moet je gokken. En dan kan het wel eens verkeerd aflopen. Bovendien was het zeker geen schande om van Turgis te verliezen. Hij won ondanks een lekke band op een voor hem cruciaal moment. Hij was dus sterk. Enkele kloktikken later won ik weliswaar met gemak de spurt voor de derde plaats. En dan denk je… wat als… Maar dat maakt deel uit van de koers.”
Zondag liep alles op wieltjes. Ghys behaalde in Borlo met zijn Lottoploegmaats de nationale titel ploegentijdrit. De andere teams stonden bij wijze van spreken niet op de foto. Voor de Lummenaar was het pas zijn eerste overwinning. “Het aantal overwinning is van ondergeschikt belang. Ik wil graag prof worden en dan is het kwaliteit wat telt. Nu gaat weer even de focus naar de piste voor het EK in Anadia (Portugal) dat op 18 juli start. Daarna zet ik weer alles op de weg.”
Voorlopig lukt het de Lummenaar, die vandaag (woensdag 5 juli) een gesprek heeft met Planckaert en Sercu om eventueel volgend seizoen bij Vlaanderen prof te worden, perfect om weg en piste te combineren. Nochtans geen makkelijke opgave vermits beide disciplines een compleet verschillende voorbereiding vragen.
Tot voor kort was Robbe nochtans niet zo gelukkig met de situatie omdat hij vond dat de verantwoordelijken van de nationale pisteploeg probeerden zijn wegcarrière wat af te remmen met het oog op een pistecarrière en met een verre blik op de komende Olympische Spelen. “We hebben onlangs daarover samen een constructief gesprek gehad. De kleine plooitjes zijn nu glad gestreken. We weten voortaan wat we van elkaar mogen verwachten. De bond begrijpt dat ik ook mijn kansen op de weg wil grijpen.”
Robbe steekt het niet onder stoelen of banken dat hij dit jaar heel graag wil geselecteerd worden voor het WK op de weg. “Met het oog daarop zal ik meteen na het EK op de piste (dat op 23 juli eindigt nvdr.) deelnemen aan de Ronde van Vlaams-Brabant. Of ik een kans maak op een selectie voor het WK? Eerlijk… ik ben er een beetje bang voor omdat de bond me mogelijk toch nog altijd meer als één van hun pisterenners beschouwt. Het is dus aan mij om het tegendeel te bewijzen en om me in die selectie te knokken. En dat ga ik zeker proberen.”

Share