St.-Truiden

Datum: 
31 jul 2017
Categorie: 
profs
Dln: 
45
Toptien: 
  1. Vanbilsen Kenneth
  2. Sweeck Laurens
  3. Jones Brenton
  4. Stevens Timothy
  5. Jans Roy
  6. Pardini Olivier
  7. Stuyven Jasper
  8. Reynders Jens
  9. Havik Piotr
  10. Wellens Tim
verslag: 

De derde GP Tim Wellens is gewonnen door Kenneth Vanbilsen. Hij haalde het in een spurt met zeventien. Een kopgroep die zich al vroeg in de wedstrijd vormde. De beteren waren mee en dus was de koers beslist. Op iets meer dan 20km van de meet ontsnapte de Nederlander Piotr Havik. Pas dicht bij de streep werd hij terug gepakt.
Geen Tim Wellens aan het feest in zijn eigen koers dus. “Daar had ik vandaag de benen niet voor,” bekende hij eerlijk na de aankomst. “Twee jaar geleden was ik hier sterker. Toen kon ik in de finale echt mijn stempel op deze koers drukken. Dat lukte nu niet. Met het oog op de BinckBanck, waar ik toch goed wil presteren, moet er dus toch nog wat bijkomen. Maar er rest me nog een week. Nog paar dagen goed trainen, nog goed rusten en dan hoop ik goed te zijn.”
Ondanks het niet al te groots gestoffeerd deelnemersveld, werd er vergeleken met de voorgaande jaren volgens Tim in zijn GP een stuk sneller gefietst. “We halen hier een gemiddelde van meer dan 45km/u”, stelt hij. “Dat wil toch al wat zeggen. Het was zeker geen gemakkelijke koers. In een profwedstrijd wordt er ook altijd keihard gereden. Maar eens er zich een ontsnapping heeft gevormd, wordt het daarna een hele tijd wat rustiger. In dit soort wedstrijden wordt er constant hard gereden. Dat voel je op het einde toch wel hoor. Hoed af voor die Nederlander (Piotr Havik nvdr.) dat die ruim 20km in zijn eentje voor ons uit kan blijven, terwijl er achter hem toch wel serieus gekoerst werd. Hij had eigenlijk de zege verdiend.”
Winnen deed hij niet. Daarvoor zorgde ondermeer een zeer sterke Laurens Sweeck maar ook Roy Jans en Jasper Stuyven die in de slotfase er alles uitpersten om de Nederlander nog terug te pakken. Wat hen op iets meer dan 3km van het einde lukten. Het werd dus een spurt, vlot gewonnen door Kenneth Vanbilsen die blijkbaar een abonnement heeft op de Limburgse koersen. Vorig jaar won hij ook al de Omloop van de fruitstreek in Alken. “Nu het zegt”, lacht hij. “Dat zal wel toeval zijn zeker? Als Limburger ben je uiteraard altijd iets meer gemotiveerd wanneer je in eigen gouw mag koersen. Het gebeurt ook maar een paar keer per jaar. Ik ben heel blij met deze zege. De jongste weken had ik al gemerkt dat de conditie goed was. Volgende zaterdag wil ik trouwens goed presteren in de Omloop van Hageland. Deze zeker is alvast een opsteker in het vooruitzicht daarvan. Dat Havik terug zou gegrepen worden, dacht ik wel. Bij ons bleef het tempo constant heel hoog. Begrijpelijk dat hij het niet in zijn eentje kon volhouden. Ik hield me alvast klaar om te spurten. En het is gelukt.”
Vanbilsen kijkt nu al uit naar de Ronde van Spanje. “Als ik gezond blijf zal ik er bij zijn. Uiteraard had ik liever de Tour gereden. Maar als je niet tot de selectie behoort, moet je je daar bij neerleggen.”