Vanreyten, Ghys en Menten

De Limburgse lottonummers

Traditiegetrouw luwt de veldritdrukte snel na het wereldkampioenschap en gaat de focus richting weg. De verwachte hoofdrolspelers zijn daar uiteraard al mee bezig. De prof hebben hun eerste wedstrijden trouwens al gereden voor de beloften en jeugdrenners is het nog drie weekjes wachten.
Velen onder hen dromen vandaag van een profcarrière. Goed wetend dat het aantal plaatsjes ook op het einde van dit jaar weer zeer beperkt zullen zijn. De jongste jaren is wel gebleken dat het belofteteam van Lotto-Soudal daartoe de meeste kansen biedt. Vorig jaar konden ze weer 6 profs afleren. De laatste vijf jaar waren er dat zelfs 25. Het is dus de place to be maar om daar te geraken moet je uiteraard wat in huis hebben.
Dit jaar maken drie Limburgers deel van het team dat nog steeds in Limburg is gedomicilieerd. Joachim Vanreyten en Milan Menten maakten vorig jaar al deel uit van die ploeg. Neo-belofte Robbe Ghys sluit daar nu bij aan. We vroegen aan ploegleider Kurt Van de Wouwer wat hij van hen verwacht.
“Joachim Vanreyten is een groot talent”, stelt Van de Wouwer. “Dat heeft hij in de jeugdreeksen getoond. Je wordt niet zomaar Flandrien van het jaar. Maar als belofte heeft hij die lijn nog niet kunnen doortrekken omwille van blessures allerhande. Ook 2015 was voor hem bijzonder wisselvallig. Een heupblessure verhinderde hem om voluit te trainen en te koersen. Maar we blijven in hem geloven. Indien hij volledig hersteld geraakt en mits enkele sterke prestaties in het voorjaar waaraan hij zich meteen mentaal kan optrekken, moet hij in de Vlaamse klassiekers kunnen meedoen voor de zege.”
Ook van Milan Menten verwacht de ploegleider heel veel. “Als junior liet hij zien over heel wat potentieel te beschikken. Hij liet toen in een paar grote en internationale wedstrijden mooie dingen zien. En dat terwijl hij de helft van zijn seizoen in rook zag opgaan door knieproblemen. Iets waar hij trouwens ook vorig jaar vaak last van had en waaraan hij zich deze winter liet opereren. Ondanks die tegenslag reed hij een sterk 2015. Hij heeft me als eerstejaars belofte zeker verbaasd met zijn ritwinst in de Ronde van Oost-Vlaanderen en door tweemaal tweede te worden in de Tour de Moselle. Door die operatie aan de knie werd zijn voorbereiding op het komende seizoen wat in de war gestuurd. We verwachten hem dan ook iets later op het seizoen. Vanaf mei hopen we op hem te kunnen rekenen om via zijn sterke eindsprint voor enkele ritzeges in rittenwedstrijden te zorgen.”
En tot slot Robbe Ghys, één van de sterkste juniores in 2015. “Het wordt een beetje afwachten hoe hij de overstap naar de beloften zal verteren. Sommigen hebben daar geen moeite mee, voor anderen duurt het iets langer. We gaan hem als eerstejaars zeker niet in alle grote wedstrijden in de arena sturen. Bedoeling is om het af en toe van het grotere werk te laten proeven om zo zichzelf verder te leren ontdekken.”

Share