De Schuyteneer het zwarte beest van Sentjens

Wolvenweer! Dat gold voor alle wedstrijden van het weekend. Zowel voor de grote als de kleinere wedstrijden. Maar het waren wel zo goed als overal de groten die wonnen. Ook in Gent-Wevelgem voor juniores waar Steffen De Schuyteneer uitpakte met een groots nummer door de ganse wedstrijd vooruit te rijden en voor de tweede week op rij het zwarte beest van Sente Sentjens werd.

Sente Sentjens werd derde in deze GP André Noyelle, tot voor een paar jaar de kleine Kattenkoers genoemd en nu dus Gent-Wevelgem voor juniores.

Een week geleden stond Sente Sentjens na zijn tijdritzege in de GP Guido Reybrouck er bijzonder goed voor. Tot in de rit in lijn Steffen De Schuyteneer. Toen het ganse Acrog-Tormans-team van Sentjens tot werken dwong, wat er voor zorgde dat ze op het einde het hoofd moesten buigen, De Schuyteneer de rit won en de eindzege naar de Brit Matthew Brennen ging.
Ook zondag richting Ieper was die De Schuyteneer weer het zwarte beest van Sentjens. Wat De Schuyteneer deed was groots. Al na amper 10km wedstrijd reed hij samen met Victor Vaneeckhoutte weg uit het peloton. “Dat was in geen geval de bedoeling”, aldus De Schuyteneer na afloop. “Eigenlijk weet ik niet waarom ik aanviel. Uiteraard was het nog veel te vroeg. Bedoeling was om pas tijdens de heuvelzone aan te vallen. Maar met Vaneeckhoutte kreeg ik een sterke renner mee. We draaiden goed rond en sloegen een mooi gat.”

Op de Kemmel moest Vaneeckhoutte lossen en sloten Sentjens en de Deen Theodor Clemmensen. Drie toppers voorop en alle drie al in beeld bij profploegen. De Schuyteneer rijdt in het beloftenteam van AG2R, Clemmensen bij het jongerenteam van Bora en Sentjens zal volgend jaar voor het beloftenteam van Alpecin uitkomen. De drie werden niet meer terug gepakt. Maar een spurt met drie werd het niet. Daarvoor was De Schuyteneer veel te sterk. Hij vlamde zijn twee kompanen uit het wiel om met ruim verschil te winnen. Sentjens werd derde. Of er zonder al die pech meer had ingezeten voor Sentjens? Dat zullen we nooit weten. Maar pech had hij wel waardoor hij meer dan een halve wedstrijd op achtervolgen was aangewezen. Al na goed 10km moest hij van fiets wisselen. Wat verder kwam hij ten val waarbij zijn remshifter werd geraakt en hij quasi geen druk meer op de remmen had. Uiteindelijk heeft Sente de oorlog overleefd. Zijn fiets helaas niet. Die is voor de schroot (zie foto hieronder).

Anna Vanderaerden

Ook bij de dames-juniores stond er met Anna Vanderaerden een Limburgse op het podium. De dochter van Gert spurtte zich na 75 zware kilometers naar een derde plaats. De winst was voor Isabel Sharp die het haalde.

Gent-Wevelgem voor beloften werd gewonnen door Gil Gelders van het beloftenteam van Soudal-Quick Step. Hij maakte deel uit van een kopgroep van zeven waaruit hij op 1km van de meet wegglipte. Het was acht jaar geleden dat nog eens een Belg winnaar werd van Gent-Wevelgem voor beloften.
Lees ook in HBvL