Dit is de Laura Verdonschot 2.0

Nadat ze afgelopen woensdag won in Maldegem heeft Laura Verdonschot de lijn doorgetrokken met een schitterende tweede plaats in de sterk bezette slotwedstrijd van de superprestige in Middelkerke. De winst ging naar Lucinda Brand.

Net niet op het BK waar Laura het in de spurt moest afleggen van Sanne Cant. Veruit wel de beste Belgisch op het WK. Ook veruit de beste afgelopen woensdag in Maldegem en dan nu tweede in de sterk bezette wedstrijd in Middelkerke. “Een podium halen in een klassements-cross. Dat is nog mijn ambitie voor dit seizoen”, zei ze onlangs na haar sterke prestatie op het WK. En dat is haar nu dus gelukt. “Winnen is mooi en daarom was ik afgelopen woensdag ook heel gelukkig. Maar het deelnemersveld was daar kwalitatief minder. Hier in Middelkerke stonden met uitzondering van wereldkampioene Van Empel zo goed als alle toppers aan de start. Daarom dat ik deze prestatie toch iets hoger inschat dan die van afgelopen woensdag”, aldus Verdonschot 2.0. “Nochtans was ik niet zo goed weg. De start was OK maar eens in het veld maakte ik een foutje waardoor ik heel wat rensters moest laten passeren. Omdat ik op plaatsen kon blijven rijden waar anderen moesten lopen kon ik snel opschuiven en toen ik dan plots ook nog Alvarado voor mij uit zag rijden, kreeg ik vleugels.”

Dit is veruit de beste Laura Verdonschot sinds jaren. “Zeker wel. Ik zit goed in mijn vel. De conditie is prima en dan kreeg je dit. Nu hoop ik morgen zondag nog op een podium in Lille. Lars en Lenn, de kindjes van mijn zus Melissa en schoonbroer Maarten Craeghs (ex-renner nvdr.), wil ik nog graag plezieren met een eend van de X2O-trofee. Ze hebben daar al een paar keer achter gevraagd. In Lille krijg ik nog eens de kans om er eentje te winnen. Daarvoor moet ik dan wel op het podium kunnen klimmen.”

Een beertje van de berencross en tevens het BK in Meulebeke hebben ze al. Nu dus nog een eend.


Een eend voor Lars en Lenne, de metekindjes van Laura Verdonschot, was dit weekend dus het doel. En daar is de naar Wechelderzande uitgeweken Lommelse in gelukt. De derde plaats in Lille volstond daarvoor.

Net als zaterdag in Middelkerke reed Laura 2.0 andermaal een sterke wedstrijd. Na een wat mindere start stootte ze meteen door naar de derde plaats. Even leek het er zelfs op dat ze de tweede plaats van Lucinda Brand kon bedreigen. Zover kwam het niet. Maar haar doel werd bereikt: Lars en Lenne mochten mee op het podium om daar te pronken met die knalgele eend. “Eindelijk heeft metie voor hen die eend, waar ze al zolang achter zeuren, kunnen behalen”, glundert Laura. “Even vreesde ik dat ze me weer zou ontsnappen toen ik bij de start wat werd opgehouden. Gelukkig kon ik snel opschuiven. Annemarie Worst kon wel lang in mijn wiel blijven. Even dacht ik dat ik het mogelijk wel tegen haar in een spurt zou moeten opnemen. En dan zou het weer geen eend worden. Maar op de zandstroken was ik de betere en kon ik het verschil maken.”

Even zag het er naar uit dat Laura ook nog Brand zou kunnen bijhalen. “Ik bleef inderdaad een tijdje op korte afstand houden. Tot ik noodgedwongen naar de materiaalpost moest omdat ik dacht een leegloper te hebben. Die wissel verliep dan ook nog eens alles behalve vlekkeloos waardoor die tweede plaats buiten bereik was.”

Eén eend voor twee kinderen? Gelukkig was er een attente Fem Van Empel die al genoeg eendje op stok heeft en haar kleinood overdroeg aan de familie Verdonschot.