Driemaal ‘Limburgs-brons’ op BK voor nieuwelingen

In tegenstelling tot het BK voor juniores waar onlangs de Limburgers beslag legden op de plaatsen één, twee en vier moesten we het bij de nieuwelingen met iets minder doen. Al zorgde Zonhovenaar Matteo Vanden Wijngaert toch na een sterke wedstrijd waarin hij bijna van start tot finish vooruit reed, voor een meer dan verdienstelijke bronzen medaille. Bij de meisjes-nieuwelingen zorgden de Truiense Falke Kerkhof en de Lummense Zita Peeters eveneens voor brons.

Misschien had Lummenaar Yoram Knaepen ook voor podiummetaal kunnen zorgen, maar hij moest forfait geven wegens deelname aan de EYOF in Slovenië waar hij donderdag tijdens de wegwedstrijd in de voorlaatste ronde ten val kwam door een aanrijding met een tegenstander en moest opgeven. De titel bij de tweedejaars ging naar Senne Brys. De beslissing viel al in de eerste ronde toen hij met Zonhovenaar Matteo Vanden Wijngaert aan de haal ging. Even later kwamen Mats Vanden Eynde en Fons Laureys aansluiten. De vier bleven vooruit en spurten voor de titel. Matteo, op zijn minste evenveel veldrijder dan wegrenner, finishte als derde.

Brys mag over zijn Oost-Vlaamse kampioenentrui nu die nationale driekleur trekken. Een topper in wording. Klein Duimpje met reuzenkracht beschrijft zijn ploegleider Erwin Boeye hem. Iemand die pas vorig jaar na een voetballoopbaan met koersen begon. Niet omdat hij als voetballer niet goed genoeg was maar omdat hij dat beu was en het eens als wielrenner wilde proberen. Naast het Oost-Vlaams kampioenschap won hij dit jaar ook al Gent-Wevelgem voor nieuwelingen en behaalde in de bekerwedstrijden van Koksijde en Escanaffles topnoteringen. Voorzeker een waardige nieuwelingenkampioen.

Bij de eerstejaars ging de titel naar Emil Siegers, rijdend voor het team Crabbé van onder meer Jo Van Gossum en Danny Vanderaerden. Siegers is lid van een echte wielerfamilie. Zijn zus Emma begon ook met wielrennen bij het team van Crabbé en koerst nu bij Bxl/Wallonie. Zijn jongere broertje Elliot rijdt bij de aspiranten en wordt ook als een topper in worden beschouwd. Na een solo van ruim 25 kilometer was het voor Emil op het einde nog vingers kruisen want het peloton kwam heel dicht om uiteindelijk net in het spoor van de juichende Luxemburger (uit de buurt van Vielsalm) te finishen. Voor het team van Van Gossum is dit dit jaar de tweede nationale titel. Eerder mocht men immers ook al een nationale driekleur laten maken voor Jarno Widar. Favoriet was Siegers zeker niet. Die rol was Yasu Vervoort uit Maaseik, die uiteindelijk als 8ste over de meet bolde, toebedeeld ook al was het vlakke parcours van Hoogstraten niet zijn ding. Maar dat was het voor Siegers ook niet. Hij moet het ook meer van het van selectieve parcours hebben. Zo werd hij zopas nog 4de in de klimkoers van Herbeumont en won hij de lastige wedstrijd in Romsée.

Bij de meisjes ging de titel naar Lien Schampaert, afgelopen winter bronzen medaille winnares op het BK in het veld. “Wat een verschil met twee jaar geleden toen ik pas als 14-jarige begon te koersen”, en telkens gedubbeld werd”, glundert ze na het behalen van haar toch al vierde seizoenszege. Uiteraard ook de mooiste. De kersverse Limburgse kampioene Falke Kerkhof uit St.-Truiden werd knap derde. Ook brons voor de Lummense Zita Peeters bij de eerstejaars. Zita is vooral veldrijdster en mountainbikester en reed voorafgaand aan dit kampioenschap slechts één wegwedstrijd. Normaal was ze zelfs niet gestart omdat ze volgende week naar het EK mountainbike trekt en eigenlijk dacht het afgelopen weekend al onderweg te zijn. De reisplannen wijzigden en dus startte ze toch.