Tandarts Jari Verstraeten wint BK bij elite2

De opvolger van Vince Gerits als Belgisch kampioen bij de elite2 heet Jari Verstraeten. Deze tandarts counterde in Putte samen met Rutger Wouters in de slotkilometer een late uitval van Maarten Verheyen. Net voor de streep kwam Verstraeten er nog over. Zijn tweede podiumplaats op een BK dit jaar want eerder werd hij ook al derde op het BK tijdrijden. Maar dit keer werd het het hoogste trapje.
Met Verheyen en Wouters op twee en drie stonden twee gewezen nationale kampioenen op het podium. Eerstgenoemde werd beloftenkampioen in 2021 en Wouters in 2018 bij de (toen nog) elite z/c.

“Deze overwinning heb ik voor een groot stuk aan Rutger Wouters te danken”, verrast de nieuwe kampioen. “Toen Maarten Verheyen op één kilometer van de streep een gaatje sloeg, dacht ik dat het gedaan was. Gelukkig was er Rutger Wouters die de kloof nog probeerde te dichten. Ik moest alles geven om in zijn wiel te blijven. Dat lukte net en toen Rutger stil viel, had ik net nog punch genoeg in de benen om naar het wiel van Verheyen te wippen en er nog net over te gaan.”

Zowel Wouters als Verstraeten bleven tot op 10km van het einde totaal onzichtbaar. Ze waren niet mee met een kopgroep van 13. Verheyen wel. Maar toen op iets meer dan 10km van de streep het peloton zeer dicht kwam waren ze wel allebei attent en knalden met tien anderen het gaatje op de kopgroep dicht. Ook Genkenaar Fabio Porco, die zich samen met Vinny Bzdenga uit Oudsbergen al eerder in de wedstrijd had getoond, was mee. Fabio was sterk genoeg om met een groepje van 5 dat op 8km van de meet net na de samensmelting van de 13 met de 12 een kloofje sloeg, mee te gaan. Meer zelfs, hij was de motor in deze kopgroep die er voor zorgde dat ze uiteindelijk vooruit bleven en streden voor de titel. Wouters was in eerste instantie niet mee met die 5. In zijn eentje knalde hij het gat dicht. Pas op 4km van het einde sloot hij aan. Een sterk staaltje fietswerk dat uiteraard heel wat krachten vergde. Krachten die hij mogelijk de laatste 100 meter te kort kwam om zijn tweede nationale titel te behalen.
Fabio Porco werd als elite3-renner in dit gezelschap knap 6de.

Voor Verstraeten is het zijn derde seizoenszege. Hij werd eerder ook al provinciaal tijdritkampioen en won een rit in de ronde van Azerbaijan.

DE UITSLAG