Kielich wint Gravel Fondo Limburg in Valkenburg

De eerste editie van de Gravel Fondo Limburg, een gravelwedstrijd met start en aankomst in Valkenburg, is zondag gewonnen door Timo Kielich. Hij was de beste van ruim 1000 deelnemers.

De Alkenaar haalde het solo na een wedstrijd van 113 kilometer met daarin onder meer de Cauberg en driemaal de Keutenberg. Het was op één van de beklimmingen van die gevreesde Keutenberg dat Kielich het verschil maakte. Aan de finish had hij bijna een minuut voorsprong op de Britse veldrijder Cameron Mason. De Spanjaard Ismael Esteban finishte als derde. Jens Adams werd vierde en Jan Bakelants zesde.
“Dit is mijn eerste echte gravelkoers. Tot vorige week stond deze wedstrijd nog niet op mijn programma. Ik zou normaal een wegwedstrijd in Turkije rijden, maar die werd afgelast. Ik heb me pas afgelopen week ingeschreven en nu win ik, dat is heel gaaf”, aldus Kielich. Timo was vol lof over het parcours. “Een zwaar afwisselend parcours met voldoende afwisseling tussen technische stukken, vlakke stukken en beklimmingen. Precies wat ik verwacht van deze regio die ik goed ken.”
Er reed lange tijd een kopgroep vooruit met onder andere Ockeloen, Bakelants, Ten Dam en de latere winnaar Kielich.
Deze Gravel Fondo Limburg was de derde manche van de UCI Gravel World Series. De eerste manche in het Spaanse Berja werd vorige week gewonnen door Alejandro Valverde die in Valkenburg niet aan de start verscheen.
Deze wedstrijden komen in aanmerking voor een ticket voor het wereldkampioenschap Gravel dat dit jaar in Veneto (Italië) georganiseerd wordt.
Bij de vrouwen ging de overwinning naar Martha Maltha.
Ook Maarten Wynants nam deel. Hij werd 56ste.
Of Timo Kielich nu echt de gravelsmaak te pakken heeft en nog meer zulke wedstrijden zal rijden? Of hij zal deelnemen aan het EK, dat in België doorgaat of het WK? “Dat zal allemaal afhangen van mijn planning. De weg en het veld zijn voor mij hoofdzaak en dat blijft zo.” Volgend weekend zal hij niet aan de start staan van de GP Maarten Wynants. Dan rijdt hij de Ardense Pijl. Op de deelnemerslijst van de Ronde van Limburg eind mei, staat hij wel genoteerd.
Lees ook in HBvL
De volledige uitslag