Alle provinciale kampioenen zijn gekend

Nadat op de nationale feestdag in Kerniel de elite3 voor de nationale titel streden, stonden de twee daarop volgende weekenddagen in het teken van de provinciale kampioenschappen voor alle categorieën. Opvallend… in geen enkele wedstrijd was het een Limburg die won en was het verder in de uitslag zoeken naar de nieuwe Limburgse titelhouder.

Bij de eliten2 was Cédric Raymackers uit het naburige Zepperen, met een tweede plaats het dichtst bij winst. Hij maakte deel uit van een kopgroep van 23 renners waaruit hij in de voorlaatste ronde samen met Tim Coppens ontsnapte maar die hij in de sprint bergop moest laten voorgaan. “Ik had goeie benen, kon hard rijden, maar bij elke tempoversnelling had ik last van een verrekking in de kuit,” aldus Raymackers. “En omdat het me vooral om de provinciale trui te doen was, heb ik in de eindspurt niet meer aangedrongen.” Beste belofte werd Milan Paulus die na knieperikelen terug aan de wederopbouw van zijn conditie werk en zeker tevreden was met het resultaat (18de) in deze lastige wedstrijd en zeker met de kampioenentrui.

Wat een weekend zou het voor junior Matisse Geraerts kunnen geweest zijn. Nadat hij enkele weken langs de kant moest blijven wegens een infectie behaalde hij afgelopen vrijdag in Linter zijn eerste overwinning. Niet zomaar eentje. Het betrof een wedstrijd tellend voor de Beker van België met dus alle toppers aan de start. De Maaslander was er de snelste van het ganse pak. Een dag later in Kerniel flitste hij als 3de en eerste Limburger over de meet. Maar omdat hij voor een Waals team rijdt, moest hij net als een jaar geleden in Montenaken die wit-rode kampioenentrui aan hem voorbij laten gaan. Die ging nu naar Hasselaar Thibaud Groven die als 12de over de meet kwam.

De nieuwelingentitel ging naar Lummenaar Jenz Neven, net als Groven ook een renner van KZLWC. Als één van de vijf Limburgers met dit seizoen al een overwinning op zak -waarvan Yoram Knaepen wegens op weg naar Slovenië voor de EJOF niet aan de start stond- was Jenz zeker één van de favorieten. En dat die zege eind mei in zijn eigen Lummen-Schalbroek geen toevalstreffer was, heeft hij met het behalen van de Limburgse titel in de verf gezet. Jenz won weliswaar niet. Die eer viel de Zuid-Afrikaan Gustav Roller, nog maar drie weken in Europa en al aan zijn derde overwinning toe, te beurt. Voor Jenz Neven volstond een derde plaats om kampioen te worden. Bij de eerstejaars ging de kampioenentrui naar Ronde van Vlaanderen winnaar Yasu Vervoort die als zevende finishte.

Bij de meisjes gingen de titels naar Falke Kerkhof uit St.-Truiden en Anna Corvers bij de juniores.