Nationale tijdrittitel voor Rutger Wouters

Limburg boven tijdens het BK tijdrijden in Binche. Er was de zege van Tim Wellens bij de profs. Voor hem was het zijn eerste titel in deze discipline. Eerder mocht ook Rutger Wouters bij de elite2 op het hoogste schavotje. Voor de zegekoning uit Koersel was het zijn tweede tijdrittitel.

Sinds 2019 heeft de 32-jarige Rutger Wouters al vijf keer op het podium gestaan van het nationaal kampioenschap tijdrijden voor elite2: één keer brons, twee keer zilver en nu voor de tweede keer goud want ook in 2020 mocht hij in Koksijde de nationale driekleur aantrekken.

Dit keer moest hij er in Binche hard voor knokken. Het werd een beklijvend secondenspel tussen Wouters, uittredend nationaal kampioen Van Breussegem en Seye, regerend wereldkampioen tijdrijden bij de contractlozen.

Halfweg de tijdrit van 19km lag Wouters 6 seconden achter op zijn twee voornaamste concurrenten die daar allebei precies dezelfde tijd lieten afklokken. Tijdens de tweede helft van de race wist Wouters die achterstand om te buigen in een voorsprong van uiteindelijk 3” op Van Breussegem en 10” op Seye. Jari Verstraeten, ook een gewezen nationale tijdritkampioen en vooraf als één van de favorieten aangewezen omdat hij een voor hem ideaal parcours kreeg voorgeschoteld kwam nooit in aanmerking voor de titel en finishte uiteindelijk als vierde op 41” van de winnaar.

Voor dit kampioenschap investeerde Rutger in een gloednieuwe tijdritfiets. Wie een beetje thuis is in dat wereldje weet wat zo’n investering betekent. “Maar het heeft me wel geholpen”, is Rutger ervan overtuigd. “Meer zelfs, ik denk dat wanneer ik dit eerder had gedaan, me dat een paar titels meer had opgeleverd, aangezien de keren dat ik op het podium stond het verschil altijd heel klein was. Neem nu bijvoorbeeld vorig jaar toen ik pas achtste werd. Het parcours lag er nat bij en en dan ben je met een fiets zonder schijfremmen al bij voorbaat verloren. Ook het electronisch schakelen levert ongetwijfeld tijdwinst op.”

De voorbereiding op het BK verliep niet echt vlekkeloos. “Afgelopen weekend schoof mijn vader tijdens een fietstocht uit op een natte dierenrooster en liep daarbij een bekkenbreuk op. Mijn vriendin werd onlangs geopereerd en huppelt op krukken rond. Gevolg is dat ik in tegenstelling tot voorheen de jongste dagen iets meer heb moeten doen dan enkel maar met de benen omhoog liggen”, glimlacht Rutger.