Avonturen van Vervenne in ‘Baby Giro’

De Giro Next Gen voor beloften, de nieuwe naam voor Baby Giro, is gewonnen door de Noor Johannes Staune-Mittet, rijdend voor het Developmentteam van Jumbo-Visma. Zij haalden hem binnen nadat hij vorig jaar onder meer eindwinnaar werd van de Tour de l’Isard en later tweede in de toekomstronde na Cian Uytdebroeks.

Staune-Mittet pakte de leiderstrui na de vierde rit met aankomst op de Stelvio waar hij won. Nadien stond hij die leidersplaats niet meer af.
Aan deze hoog gequoteerde Giro Next Gen, nooit eerder gewonnen door een landgenoot, namen 13 Belgen deel, verdeeld over 4 teams. Onze landgenoten deden het zeker niet slecht met proloogwinst van Alec Segaert en ritwinst van Gil Gelders op dag twee.
Met Jonathan Vervenne nam er ook een Limburgse belofte deel. De Riemstenaar kijkt er tevreden op terug.

“Het begon heel goed met een vierde plaats in de proloog”, aldus de nationale tijdritkampioen bij de beloften. “De twee volgende dagen ging het bijzonder goed. Op dag drie deed ik een gooi naar de ritzege door in de finale de spurt proberen te ontlopen. Dat lukte net niet. Ik schoof wel op naar een derde plaats in het klassement.” Maar toen kwam de rit met aankomst op de Stelvio. Een klim van bijna 22km aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7% is niet echt spek voor de bek voor iemand van 1m87 en ruim 70kg. “Zo is dat”, knikt Jonathan. “Toch deed ik het behoorlijk. Ik finishte als 20ste en bleef in het klassement op een mooie 17de plaats. Daar was ik zeker tevreden mee. Helaas ging ik de dag nadien op het toen spekgladde wegdek onderuit. Gelukkig met enkel wat schaafwonden als averij, maar ik verloor wel veel tijd. Net als de daarop volgende rit die op papier vrij makkelijk oogde maar wel startte met een lange klim waarop ik meteen moest lossen, als gevolg van de kwetsuren. Nadien ging het weer beter en kon ik na een achtervolging van 30km weer aansluiten bij de groep. De nog twee resterende dagen, met vooral op de voorlaatste dag nog een zeer zware rit met drie cols van eerste categorie, 4120 hoogtemeters en aankomst op een klim van 10km aan 6,5% heb ik me in de grupetto gezet omdat ik toch niet meer veel te winnen had. Ik kijk zeker tevreden terug op dit avontuur waar ik veel heb geleerd en zeker weer sterker ben geworden.”