Broers Daniëls snuiven ‘vreemde’ lucht

De broers Simon en Lars Daniëls zullen het komende seizoen allebei de kleuren van een ander, niet Belgisch team verdedigen. Het afgelopen seizoen reden ze ook al niet voor hetzelfde team: Simon voor Doltcini, Lars voor Basso team Flanders. Dat zal in 2023 niet meer het geval zijn.
Ondanks het behalen van de provinciale titel (die eigenlijk op nationaal en zeker internationaal niveau van nul waarde is), een overwinning in Sinaai en vanaf 1 augustus een stageplaats bij het continentale Geofco-Doltcini was er voor Lars, geen plaats meer. “Het was even zoeken naar een nieuwe ploeg”, aldus Lars. “Uiteindelijk kwam ik in contact met Luc Schuddinck, een man met veel ervaring met buitenlandse ploegen die bezig was met een nieuw team Benediction Kitei pro 2020. Een splinternieuwe ploeg met Rwandese roots, met een project uitgetekend over drie seizoenen en met een continentale status. Dat laatste wordt zeker een aanpassing voor mezelf. Ik was vorig jaar vanaf augustus al stagiair en reed daardoor een aantal wedstrijden. Vooral de hogere snelheid wordt een aanpassing.” Het team telt slechts 5 Belgen.
Simon maakt de oversteek naar Amerika. Hij zal er voor het Canadese UNC Lotto Max, wat staat voor United Nations of Cyclists, rijden. “De focus van dat team ligt vooral op UCI wedstrijden in de US en Canada, aangevuld met de gekende Amerikaanse criteriums”, zegt Simon. “Ik vertrek eind maart richting Canada en blijf daar tot half augustus.  Die periode is het grootste en drukste deel van het seizoen voor ons. Ik zal er bij één van mijn ploegmaats verblijven. Voor en na die periode zal ik ook hier in België nog wat koersjes rijden. Hoe ik daar in die ploeg ben geraakt? Vorig jaar ben ik in juli al eens naar daar geweest om de Intelligentsia Cup te rijden in Chicago. Mijn Canadese ploegmaat bij Doltcini, en ondertussen ook goede vriend, kent een aantal renners van het team. Zo zijn we aan de praat geraakt en uiteindelijk is dit ervan gekomen.”

Lars Daniëls wint in Sinaai