Slag der Zilveren Helmen lonkt naar een BK in 2026

Op 10 augustus werd voor de 97ste keer de Slag der Zilveren Helmen georganiseerd. Een wedstrijd voor eliten z/c en beloften waaraan dit jaar voor de eerste keer een wedstrijd voor nieuwelingen werd toegevoegd.
Beide wedstrijden werden in een massaspurt beslecht en gewonnen door Han Devos en Ylian Haenen.
“Het had dit jaar onze 100ste edities kunnen zijn”, vertelt voorzitter Philip Roosen. “Maar omdat er drie keer niet werd georganiseerd, twee keer omwille van de oorlog en één keer door corona, moeten we nog drie jaar wachten op onze feestuitgave.”
Voorzitter Roosen stelt dat ze voor die 100ste editie in 2026 grootse plannen hebben. Er wordt gedacht aan het nationale kampioenschap voor eliten z/c en beloften. De club ‘De Halense Sportvrienden’ heeft ervaring met het organiseren van nationale kampioenschappen. Ze deden dat al eens voor nieuwelingen in 1993 en 1999 met respectievelijk Sven Spoormakers en David Giancola als winnaars en voor eliten z/c in 1991 met als laureaat niemand minder dan Peter Van Petegem.
De kans dat in 2026 het BK voor eliten z/c naar Halen komt is zeer klein. Voor dat jaar is het immers reeds toegewezen aan Huldenberg dat dan aan haar reeks van vier opeenvolgende BK-organisaties begint met als apotheose het BK voor profs in 2029.
Misschien een tip: een Belgisch kampioenschap voor nieuwelingen is voor 2026 nog niet toegewezen.