Aspirantenkampioenen komen uit een wielernest

Het PK voor aspiranten was voor de jonge dynamische club BVE zeker geen algemene repetitie voor hun aspirantendriedaagse tijdens het Pinksterweekend maar een vlekkeloze organisatie met Jorbe Verbraeken, Loic Wynants en Mathiz Tielens mooie kampioenen.

Drie favorieten die het ook haalden. Drie gasten die in een wielernest werden geboren.
Laten we beginnen met de 12-jarige Jorbe Verbraeken, de kleinzoon van niemand minder dan Eric Vanderaerden. De manier waarop hij het PK in Koersel naar zich toe trok was indrukwekkend. Elke ronde spurtte hij op de hellende aankomststrook aan Koersel Kappelke keihard naar boven waardoor iedereen hard op de tanden moest bijten om in het wiel te blijven. Bij het ingaan van de slotronde perste Jorbe nog wat extra kracht uit zijn kuiten en weg was hij.

In de categorie van de 13-jarigen ging de titel naar Loic Wynants, net als Verbraeken dit jaar ook al provinciaal kampioen in het veld. De zoon van Maarten heeft ook snelle benen. Als bijna kleinste uit het peloton toonde hij dat je niet fors gebouwd moet zijn om hard op de trappers te kunnen duwen. Loic haalde het met ruim verschil van zijn bijna een kop grotere ploegmaat Kobe Cretskens.

De beste bij de 14-jarigen bleek Mathiz Tielens. Nog iemand die is opgegroeid in een koersfamilie. Papa Jimmy behaalde zowel in het veld als op de mountainbike immers tal van provinciale titels. Zoon Mathiz deed dat ook al maar is ook een kanjer op de weg. Op 1 mei werd hij nationaal kampioen tijdrijden. In Koersel verlengde hij zijn titel door met gemak zijn tien kompanen in de kopgroep te verslaan. Meer dan een eervolle vermelding verdient Jelle Vanhove, nog iemand uit een wielerfamilie. Hij reed bijna een halve wedstrijd in zijn eentje aan de leiding, hopend op versterking die er niet kwam. Die uitval botte uiteraard zijn snelheid af waardoor hij uiteindelijk met een zesde plaats moest vrede nemen. Maar de prijs van strijdlustigste renner van de namiddag is zonder twijfel voor hem.

Slechts twee meisjes startten in dit kampioenschap: de tweelingzusjes Hanne en Lien Bleux. Eerstgenoemde finishte net voor haar zus en kreeg daardoor een kampioenentrui om de schouders.