Het verhaal van de appel en de boom

Mathiz Tielens

Dat van die appel en de boom is al jaren van toepassing in het jeugdwielrennen. En dat is het nog altijd. Zo bleek na afloop van de aspirantenwedstrijden veldrijden in Helchteren. De overwinningen gingen naar Naud Timmermans, Loïc Wynants en Mathiz Tielens. Stuk voor stuk jongens uit een wielernest.

Bij de 12-jarige aspiranten haalde Naud Timmermans het. Hij is de kleinzoon van Jos Van Olmen uit Laakdal die in de jaren 70 deel uit maakte van het prestigieuze Flandriateam. Vier renners streden voor de zege en het was Timmermans die het haalde voor Ley en… Vlaams kampioen Jorbe Verbraeken, kleinzoon van… Eric Vanderaerden.

De zege bij de 13-jarigen ging naar kersvers nationaal kampioen Loïc Wynants, zoontje van Maarten. Hij mocht in eigen dorp voor de allereerste keer met de nationale trui aantreden. En dat deed hij voortreffelijk. Net als op het BK in Maldegem maakte hij het voor zijn talrijk opgekomen supporters bijzonder spannend. In deze categorie waren ze met drie aan elkaar gewaagd. En net zoals op het BK wist Loïc in de slotmeters een klein kloofje te slaan op zijn tegenstanders om na afloop glunderend voor zijn supporters op het hoogste trapje van het podium te klimmen.

Bij de oudste aspiranten ging de zege naar Mathiz Tielens, zoon van Jimmy Tielens, nog niet zo heel lang geleden een gevestigde waarde in het Belgisch mountainbike- en veldritwereldje en jongere broer van Zander die in het veld bij de nieuwelingen en nu bij de juniores aardig presteerde. Mathiz is de regerende Limburgse kampioen en tevens nationaal tijdritkampioen op de weg. Ook als mountainbiker gooit hij hoge ogen en werd hij onder meer derde op het BK. Hij wordt niet voor niets als één van de best allrounders van zijn lichting bestempeld. Door ziekte was hij op het BK in Maldegem niet top, had daar naar eigen zeggen één van zijn moeilijkste dagen uit zijn nog maar prille fietscarrière, beet door en finishte toch nog als vierde plaats. In Helchteren stond er geen maat op zijn meesterschap. Mathiz nam meteen na de start om die nooit meer af te staan.