Matteo Vanden Wijngaert wordt in Jesseren junioreskampioen

De provinciale titelstrijd voor juniores werd beslecht in een spurt met 13 renners. Zonhovenaar Matteo Vanden Wijngaert haalde het voor Tristan Jannes uit Tessenderlo. Het was voor het eerst sinds jaren dat een Limburger rijdend voor een Waals team met de provinciale kampioenentrui mocht pronken. Voordien verhinderde een bizar reglement dat. Iets wat gelukkig na vele jaren is rechtgetrokken.

Het kransje favorieten onder de 54 deelnemers was klein. Met Vanden Wijngaert en Nio Vandevorst stonden er slechts twee renners aan de start die dit seizoen al een wegkoers hadden gewonnen. Wel twee kampioenschapsrijders. Eerstgenoemde werd vorig jaar 3de op het BK voor nieuwelingen. Vandevorst werd enkele jaren geleden zelf nationaal nieuwelingenkampioen. Maar vooraf gingen eigenlijk de meeste sterren naar Aless De Bock. Dit seizoen nog niet gewonnen maar op nationaal niveau wel één van de betere Limburgers in het juniorespeloton.
Doch zowel De Bock als Vandevorst misten de goede ontsnapping die naar Jesserse normen bijzonder vroeg tot stand kwam. Ondanks de lastigheidsgraad van het parcours eindigt de koers in Jesseren immers heel vaak op een massaspurt. Het is er heel moeilijk om op die ene zware helling een voldoende grote voorsprong te pakken die in de lange afdaling nadien niet vlot kan worden gedicht.
Dit keer was het anders. Meteen na het hijsen van de startvlag ontbond Vanden Wijngaert zijn duivels. Vier renners (Zwart, Willemen, Vaes en Tielens) gingen met hem mee en ongeveer 30km verder sloot er nog een negental aan. De rest heeft de veertien (waarvan Jaenen in de finale de rol moest lossen) nooit meer terug gezien. De Bock probeerde het nog. Reed zo goed als de ganse wedstrijd tussen de kopgroep en het peloton. Maar aansluiten zat er ook voor hem nooit in. Toch reed hij misschien wel de sterkste wedstrijd van allen waarmee hij bij het overschrijden van de aankomst op luid applaus werd getrakteerd.
Voor de zege werd er gespurt. Gewezen nieuwelingenkampioen Tristan Jannes, zette net als drie dagen eerder van ver aan. Net als toen werd hij ook nu net voor de meet overstoken. Dit keer door Vanden Wijngaert. De eerste aanvaller werd ook de winnaar. Een oververdiende titel dus.