Niet het resultaat maar de ervaring is van goudwaarde

Hoedje af voor de organisatoren van de Trixxo Ster van Zuid-Limburg dat ze ook de traditionele Limburgse clubs Sport en Steun, Sport en Moedig en KZLWC startgelegenheid gaven. Niet zo vanzelfsprekend aangezien ze zo’n 75 aanvragen van clubs kregen en er maar voor 35 plaats was. Een beloning voor deze Limburgse clubs die zich dag in dag uit inzetten voor de jeugd.

Het is ook niet altijd de politiek van de Ster geweest en dat is begrijpelijk. Bij zo’n groot aanbod is de neiging om het verder te zoeken (want men heeft altijd het gevoel dat wat van ver komt beter is) groot. Zo kreeg bijvoorbeeld vorig jaar Sport en Moedig geen startgelegenheid omdat ze het jaar voordien door omstandigheden al hun renners na amper tien kilometer verloren.

Uiteraard hebben de Limburgse opleidingsclubs niet de beste renners van het lot. Maar dat hadden sommige buitenlandse en niet-Limburgse team ook niet allemaal.

Uiteraard hebben de Limburgse teams niet meegedaan voor dag- of eindwinst. De tijd dat ze dat met onder meer Eric Vanderaerden, Noël Szostek (Sport en Moedig), Bruno Geuens, Roger Six, Benny Kerkhofs, Benny Vrijsen, Marco Morren (Sport en Steun), Noël Schoups (toen nog De Motten Tongeren) als eindwinnaars wel konden is dankzij de transferpolitiek (die vroeger niet bestond want je sloot je aan bij een club en je bleef daar) voorbij.
De opleidingsclubs bekommeren zich momenteel vooral om het opleiden van de jeugd. En als ze dan iemand hebben die talent heeft en doorgroeit zijn ze daar blij mee.
Maar inrichters van ‘grotere’ wedstrijden, geef ze af en toe ook de kans om hun renners te laten proeven van het grotere werk. We hebben tijdens de Ster de entourage van Sport en Steun, Sport en Moedig en KZLWC hard zien werken. Alles voor hun renners. Zelfs nachtwerk om na de ravage als gevolg van vele valpartijen tijdens de zaterdagrit het materiaal weer in orde te krijgen, hebben ze niet geschuwd. Dat er uiteindelijk niemand van Sport en Moedig en KZLWC in het eindklassement werd opgenomen omdat ze tijdens de slotrit vroegtijdig uit de koers werden gehaald, maakt niet zoveel uit. Het is vooral de ervaring die de renners in deze sterk bezette UCI-meerdaagse voor juniores die telt.