Jorre Debaele en Robbe Bosmans provinciaal kampioen

foto van Glenn Hofkens

Provinciale titels zijn blijkbaar het ding van Jorre Debaele. Hij heeft er al een paar als veldrijder op zak waarvan de jongste afgelopen winter. Hij behaalde in 2021 ook al eens de beloftentitel op de weg in Kerniel. En zaterdag liet hij zich in Zutendaal tot kampioen bij de eliten2 kronen. Kampioen bij de beloften werd Robbe Bosmans uit As die daarmee de ganse ‘Limburgse wielerwereld’ en allicht ook zichzelf verraste.

Het was sinds Bovelingen in 2018 geleden dat er nog eens een ‘echt’ provinciaal kampioenschap werd betwist. Dus eentje met alleen maar Limburgse renners aan de start. Toen verschenen er maar 35 renners aan de start. Waardoor de jaren nadien organisatoren pasten voor een PK. Wat het bestuur deed besluiten om er nadien een ‘open’ kampioenschap van te maken. Dus mat ook renners van andere provincies. Gevolg dat de winnaar zelden een Limburger was en de kampioen ergens verder in de uitslag moest gezocht worden.
Sinds dit jaar zijn de PK’s weer enkel voor Limburgers. En dat was met 70 deelnemers in Zutendaal een schot in de roos.
Winnaar en dus kampioen werd regerend veldritkampioen en nu dus ook wegkampioen Jorre Debaele. Als jeugdrennertje, toen nog klein en teer, door iedereen geprezen voor zijn grote aanvalslust en strijdlust. Ondertussen is dat ventje een volwassen vent geworden. Iemand met profambities. Twee jaar geleden maakte hij deel uit van het continentale team Minerva dat na een jaar mede door het onverwachte overlijden van hun ‘baas’ Filip Carpentier. Daardoor moest Jorre vorig jaar een stapje terug zetten. Maar dit seizoen maakt hij weer deel uit van een continentaal team: Novapor Speedbike, een Noord-Macedonisch team waarmee hij dit seizoen al een mooi programma kon afwerken. Zo reed hij zopas nog de Ronde van Slovenië. Daarvan kwam hij goed gerodeerd terug en heeft hij in Zutendaal van die goede benen gebruik gemaakt. Nadat hij zich tijdens de wedstrijd al heel bedrijvig had getoond, viel hij net voor het ingaan van slotronde op de helling voor de aankomst aan. Wat verder kon de plaatselijke John De Schutter aansluiten. Het werd een spurt met twee, vlot gewonnen door Debaele die dus daarmee ook kampioen werd. Er was ook een kampioenentrui voor De Schutter. Hij was de beste elite3.
Lars Daniëls, ondertussen beroemd dankzij zijn heldendaad door het temmen van een paard in het peloton tijdens een koers in de Ardennen, kon zich ook nog lichtjes afscheiden voor derde plaats. Even later spurtte zeer verrassend de voor velen nog onbekende Robbe Bosmans uit As naar de vierde plek. Goed voor de provinciale titel bij de beloften.

Fotograaf: Glenn Hofkens