Vier Limburgers in de EK selectie veldrijden

Met een beetje goede wil tellen we vier Limburgers in de nationale selectie voor het EK veldrijden dat van vrijdag 3 tot en met zondag 5 november in het Franse Pont-Château betwist wordt.
De selectie van Laura Verdonschot en Julie Brouwers (beiden weliswaar niet meer in Limburg woonachtig) is absoluut geen verrassing. Eerstgenoemde maakte de jongste weken vooral in Spanje het mooie weer en is al sinds 2016 een vaste waarde in het Belgische vrouwenveldrijden. Zij heeft dit seizoen al vijf Spaanse en één Portugese zege op zak. Zes overwinningen… daar gaan niet veel meisjes beter doen dit jaar.
Belgisch beloftekampioene Julie Brouwers hoort ook thuis in de selectie. De toekomstige vroedvrouw ging eveneens de voorbije weken in Tsjechië en Spanje punten sprokkelen en conditie opdoen. Het zou best wel eens kunnen dat ze in de opleidingsploeg van Intermarché-Circus-Wanty, Circus-Re-Uz-Technord onder leiding van de broertjes Wellens stappen vooruit gaat zetten.
En dan is er ook uiteraard Arne Baers die eveneens onder de vleugels van Bart en Geert Wellens vliegt. De 21-jarige knaap uit Paal-Beringen is sterk aan het seizoen begonnen. Op de mijnterril van Beringen, bijna in zijn achtertuin, pakte hij sterk uit. Zonder pech tijdens de eerste koershelft had er zelfs meer ingezeten dan die 9de plaats. Van de vijf wedstrijden waar hij dit veldritseizoen aan deelnam, finishte hij vier keer in de top 10. Enkel in de sterk bezette superprestigewedstrijd in Overijse (19de) lukte hem dat niet.
Dé verrassing in de selectie is die van Zonhovenaar Mats Vanden Eynde, afgelopen zomer nog knap 2de op het Belgisch kampioenschap op de weg maar momenteel zeker op zijn minst evenveel veldrijder dan wegrenner. Dat hij daar talent voor heeft bewees hij vorig jaar al door zowel in Baal als in Heusden-Zolder te winnen.
Ook tijdens dit nog prille veldritseizoen heeft hij al een overwinning op zak. Hij won enkele weken geleden in Kasterlee na een spannende strijd met Ieben Jacobs die hij ondanks een struikeling op de balken tijdens de laatste ronde, van zich af kon houden. Misschien nog meer in het oog springend van de bondscoach was zijn 2de plaats op het voor jongeren toch wel loodzwaar parcours in Beringen waar hij enkel de Nederlander Keije Solen, dit seizoen nog geen enkele keer buiten de top 2 gefinisht, moest laten voorgaan.
Van deze Vanden Eynde hebben we zeker nog niet het laatste gezien.