Zita Peeters doet wat van haar werd verwacht

De kans dat iemand een nationale veldrittitel meer naar Limburg zou brengen lag vooral in het kamp van de vrouwen. Zita Peeters bij de nieuwelingen, Julie Brouwers bij de beloften en Laura Verdonschot bij de profs waren de Limburgse hoop.
Laura reed een fantastische wedstrijd maar haalde het net niet. Maar haar inzet en vechtlust verdienen een dikke duim. Julie behaalde vorig jaar de beloftentitel maar moest nu vrede nemen met zilver. Ze stuitte dit keer op Lore De Schepper die in Meulebeke net iets beter was. Al had het anders kunnen zijn. Fleur Moors finishte eigenlijk met haar vierde plaats in het overall klassement als beste belofte. Maar rare reglementskronkels zorgen ervoor dat ze toch niet de beloftentitel kreeg toegewezen omdat ze een profcontract heeft. Een regel die enkel in België geldt want op het WK mag ze dan wel weer in de beloftencategorie uitkomen. In ieder geval een prachtige prestatie van Fleur, die deze winter niet van pech bleef gespaard maar op er op dit BK toch stond. Onze handen gaan op elkaar voor haar.

Zita Peeters deed wat van haar werd verwacht. Zij kroonde zich tot nationaal nieuwelingenkampioene. Vorig jaar werd ze als nieuweling al tweede, maar eigenlijk ook eerste bij de eerstejaars nieuwelingen waardoor ze toch een gans jaar met die toch ook wel mooie witte trui met Belgisch driekleurband mocht rondrijden.
“Dat wit wordt nu vervangen door zwart-geel-rood en daar gaat mijn mama blij mee zijn. Wat het wassen betreft scheelt dat”, lacht Zita die dus inderdaad haar favorietenrol voortreffelijk speelde. Met al tien overwinningen op zak, was het voor de wedstrijd al duidelijk dan men van goede huizen moest zijn om haar te kloppen. En toch scheelde het niet zoveel. Zita had meer dan haar handen vol met Zita (Maes) die haar tot ver in de laatste ronde het vuur aan de schenen legde. Maar uiteindelijk kon Zita toch een klein kloofje slaan en winnen.”

En er stond nog een Limburgse op het podium: Melanie Lemmens. Het meisje uit Paal werd derde. Een knap resultaat. Wat jammer dat haar opa Swa, destijds in meer dan behoorlijk Limburgs veldrijder, die deze sport altijd op de voet is blijven volgen, dit niet meer kan meemaken. Hij overleed twee dagen voor kerstmis. Melanie zorgde op deze manier voor een heel mooi eerbetoon aan haar opa.