Debaele en Vanhoudt laatste kampioenen van 2023

Meer van dat in onze provincie. Dat de conclusie na de geslaagde veldritdag in Kerniel, afgesloten met een provinciaal kampioenschap voor elite2 en beloften. De truien waren respectievelijk voor Jorre Debaele en Yente Vanhoudt.

In totaal meer dan 200 deelnemers verdeeld over wedstrijden voor quasi alle categorieën, een prachtig parcours en veel ambiance. De winnaars in de diverse wedstrijden hebben het niet op een presenteerblaadje gekregen. Vergeleken met de voorgaande jaren werd er wat aan het parcours gesleuteld. Maar makkelijker werd het zeker niet. Zo reed men in omgekeerde richting waardoor de technische afdaling van weleer nu een stevige en zeer lastige beklimming werd met daarenboven ook nog eens de aankomst helemaal op de top. Eindspurtjes waren er dan ook niet te zien. Wel duwen en trekken tot het bittere einde.

De Limburgse jeugd toonde dat ze niet vies zijn van dit zware werk en daarin ook hun mannetje of vrouwtje kunnen staan. Zo waren er bij de aspiranten overwinningen van Jorbe Verbraeken (12 jaar) en BMX’er Finn Boes bij de 14-jarigen waar het podium totaal Limburgs was met Jelle Vanhove en Rune Mannaerts op twee en drie. Bij de meisjes-nieuwelingen bleek Zita Peeters veruit de sterkste. Ze haalde het met bijna twee minuten voorsprong op de Italiaanse Pellizotti. Bij de jongens-nieuwelingen was Jari Van Lee lang in de running voor winst, maar uiteindelijk moest hij vrede nemen met een tweede plaats. Bij de juniores werd Yoram Knaepen derde. Sterk na zijn labeurwerk van de dag voordien in Loenhout.

Veel aandacht ging naar het provinciaal kampioenschap bij de elite2 en beloften. Al gebied de eerlijkheid ons te melden dat er bij de eliten slechts één Limburger aan de start verscheen. Resultaat van een gebrek aan wedstrijden voor deze categorie. Eens de jeugdreeksen ontgroeit krijgen ze nog nauwelijks gelegenheid om te crossen en kappen er mee. Jorre Debaele moest dan ook niet hard strijden om zijn titel van een jaar geleden te verlengen. Toch chapeau dat hij er was. “Vanaf nu gaat de crossfiets op stal. Hoog tijd om aan mijn duurtrainingen voor de weg te beginnen. Over mijn laatste cross hier in Kerniel ben ik zeker tevreden. Ik finish hier in Kerniel als 14de. Dat is ruim binnen de top-20 die ik vooraf had voorspeld. En wie weet had er nog iets meer ingezeten indien ik niet mijn start totaal had gemist omdat ik uit mijn klikpedaal schoot.”

Ook bij de beloften maar drie Limburgers aan de start. Daarbij Yenthe Vanhoudt uit Heusden-Zolder. Zonder twijfel een talent. Hij was veruit de beste Limburger. Meer zelfs, hij reed een zeer sterke wedstrijd en bolde als 5de in het overall klassement over de meet.