Lottoboys domineren de BZ fruitroute

Als de jongeren van het opleidingsteam van Lotto-Dstny in eigen land ergens aan de start komen, zijn ze quasi overal kandidaat winnaar. Met twee renners in een kopgroep van vijf in de B-Z fruitroute in Zepperen was dat niet anders. Poelvoorde plaveide de weg naar ze zege voor zijn ploegmaat Liam Van Bylen die het vlot in de spurt haalde.

Het was anders toch weer een tijdje geleden dat nog eens iemand uit het Lottoteam deze mooie wedstrijd op zijn naam schreef. Het was van 2020 geleden toen Florian Vermeersch, als nationaal kampioen en enkele maanden voor zijn overstap naar de profs, in hondse weersomstanigheden won en daarmee Gerben Thijssen (toen ook Lotto) en de betreurde Michaël Goolaerts.
Ook nu was het voor de Lottoboys weer de hoofdprijs. Zowel Poelvoorde (regerend Europees junioreskampioen gravel) als Van Bylen zijn eerstejaars beloften. En toch was het opvallend hoe fris ze na een lastige wedstrijd van 165km, waarvan ze er 150 vooruit reden, arriveerden. “Ik sta er zelf ook van te kijken hoe makkelijk de overgang van de juniores naar de beloften is verlopen”, aldus winnaar Van Bylen na de aankomst. “Voor het seizoen had ik nooit durven denken dat ik zoals nu al twee mooie koersen zou kunnen winnen. Want naast deze won ik eerder ook de Zuid-Kempische Pijl in Mol en werd ik zopas nog 3de in ‘Het Nieuwsblad’. Deel uitmaken van een topploeg en regelmatig mogen deelnemen aan grote wedstrijden helpt daar zeker bij”

Of die vroege aanval vooraf gepland was? “Eigenlijk wel”, knikt de winnaar. “De ploegleiding had ons op het hart gedrukt dat ook vorig de beslissing al snel viel. Er moest zeker iemand van ons mee zijn met een vroege vlucht. Toen Robbe Mellaerts, (op twee weken tijd met de GP Etienne De Wilde, Bierbeek en vorig weekend de GP Blaimont nvdr. winnaar van drie grote wedstrijden nvdr.), op de eerste kasseistrook na amper 15km fors doortrok, zijn ploegmaat Tars Poelvoorde en ikzelf mee geschoven. Zo raakte we met acht renners vooruit. Het draaide goed rond en al vlug hadden we ruim 2 minuten voorsprong.”

Achteraf werd die kopgroep uitgedund waardoor ze op 40km van het einde nog met vijf over bleven met daarbij streekrenner Milan Paulus. “Ikzelf was daarvan ruim de snelste”, aldus Van Bylen. “De afspraak tussen ons beide was dan ook snel gemaakt. Tars zou proberen aan te vallen en indien dat niet lukte, zouden we alles op de spurt zetten. Tars probeerde het een paar keer, maar kreeg geen ruimte. Vanaf toen heeft hij zich volledig voor mij opgeofferd. Hij legde in de slotfase het tempo zo hoog dat er voor de anderen nog weinig mogelijkheid was om aan te vallen. En in de spurt kon ik het vlot afmaken. Deze zege mag dus ook voor een gedeelte op het conto van Tars”.

In afwachting van dat de eliten en beloften de plaatselijke ronden aanvatten, was er ook koersgelegenheid voor de nieuwelingen en de juniores. Winnaar bij de nieuwelingen werd Axel Van Dijck die in de slotronde samen met Wiebe Kimpe wat afstand kon nemen. Van Dijck houdt blijkbaar van het Limburg grondgebied want enkele weken geleden won hij ook al in Lommel.

De beste junior was provinciaal kampioen Matteo Vanden Wijngaert die de snelste was van een kopgroep van zes.

LEES OOK IN HBvL

UITSLAGEN VAN DE WEDSTRIJDEN IN ZEPPEREN