Jarno Widar jongste girowinnaar sinds 20 jaar

Wat vroeger de Baby Giro was, heet tegenwoordig de Giro Next Gen. Maar het blijft een lastige klus. Na een openingsproloog op zondag en maandag een relatief vlakke rit waarin de sprinters het voor het zeggen hadden, wachtten de renners op dag drie de misschien wel lastigste rit uit deze ronde. Eentje over 130km maar met zo’n 3300 hoogtemeters. Klimmen geblazen dus en daarom spek voor de bek van Jarno Widar. En jawel, de knaap uit Wellen, die voor zijn doen al een schitterende proloog reed waarin hij 9de werd, was op de afspraak. Jarno won de rit en wordt ook de nieuwe leider. Met dank aan zijn ploegmaat Milan Donie die voor Jarno de weg naar de zege plaveide. Widar is hiermee de jongste winnaar van een rit in de Baby Giro sinds 20 jaar.

Tijdens een beklimming van de Ignazio (7km aan gemiddeld 6%) op ruim 40km van het einde namen de Lotto’s het heft in handen. Milan Donie nam de beklimming voor zijn rekening met zijn kopman Widar in het wiel. Zijn tempo lag zo hoog dat de vier vluchters gegrepen werden maar ook het peloton fel werd uitgedund waardoor er nog slechts een selectieve groep van een 20-tal renners vooraan bleef. Tijdens de afdaling nam Widar zelf het heft in handen en toonde daarmee dat hij niet alleen een zeer goed klimmer is, maar ook een stukje kan dalen.

Wat vroeger de Baby Giro was, heet tegenwoordig de Giro Next Gen. Maar het blijft een lastige klus. Na een openingsproloog op zondag en maandag een relatief vlakke rit waarin de sprinters het voor het zeggen hadden, wachtten de renners op dag drie de misschien wel lastigste rit uit deze ronde. Eentje over 130km maar met zo’n 3300 hoogtemeters. Klimmen geblazen dus en daarom spek voor de bek van Jarno Widar. En jawel, de knaap uit Wellen, die voor zijn doen al een schitterende proloog reed waarin hij 9de werd, was op de afspraak. Jarno won de rit en wordt ook de nieuwe leider. Met dank aan zijn ploegmaat Milan Donie die voor Jarno de weg naar de zege plaveide.

Vanaf dan was het wachten op de slotklim Pian Della Mussa, een klim van maar liefst 19km aan een gemiddelde van 5,6%. Het was andermaal Donie (winnaar van de Ardense Pijl na een solo van 80km) die het heft in handen nam en samen met de Nederlander Tymen Graat (Visma) en de Italiaan Pinarello een kloof sloeg. Nadien nam de Brit William Smit het over. Tot op 4km van de finish Widar zijn duivels ontbond. Enkel Rondel en Touissant (eindwinnaar van de Triptique) konden zijn wiel houden. Tot Jarno op 1km van de meet nog eens keihard uithaalde. De rest moest passen. Een ware demonstratie van het Lottoteam en Widar in het bijzonder die bijzonder gelukkig was na de finish. “Je zou voor minder”, aldus Jarno. Deze Giro Next Gen is één van de grootste wedstrijden voor beloften van het jaar en in de wereld. Ik kan hierin nu een rit winnen en neem ik roze. Dat is toch fantastisch. Of ik bang was in een sprint bergop? Niet echt. Ik voelde dat ik de betere van de drie was en daarom heb ik op 1km van het einde aangevallen met de bedoeling wat seconden voorsprong te nemen. Met het oog op de ritten die komen is dat zeker geen overbodige luxe.”

Die ‘kleine’ Lottoboy tussen die grote vroegere crabbéploegmaats en vrienden is een hele grote aan het worden