Albert Derwael voor 50ste keer aan het roer van B-Z

Gerben Thijssen: laatste Limburgse winnaar in Zepperen (2018)

Zondag zal Albert Derwael voor de 50ste keer de leiding nemen van de organisatie B-Z fruitroute. Jaren stond die B-Z voor Brussel-Zepperen. Sinds vorig jaar omgevormd tot Borgloon-Zepperen.
“Maak maar niet te veel reclame voor die 50ste keer”, vraagt Albert die liever wat op de achtergrond blijft. “We doen dit met een hele ploeg en de verdienste is voor ieder van hen.”
Tijdens die jaren is deze toporganisatie wel wat aangepast. Ooit was er Tienen-Zepperen voor nieuwelingen, Leuven-Zepperen voor juniores en Brussel-Zepperen voor eliten en beloften. Drie topkoersen van stad tot stad, en dat allemaal op één dag. Qua organisatie een huzarenstuk. “Dat heeft niets met financiën te maken”, benadrukt Albert. Organisatorisch is het gewoon met de huidige verkeersinfrastructuur veel moeilijker. En toen konden we ook rekenen op heel wat meer medewerkers van vandaag. Die tijd is helaas gepasseerd al mogen we wat het aantal vrijwilligers betreft zeker niet klagen.”
Omwille van corona moest Brussel-Zepperen van het voorjaar naar het najaar verhuizen om dan nu net voor de zomerperiode te landen. Vorig jaar startte men voor het eerst niet meer in Brussel. De wedstrijd kreeg zo een totaal ander uitzicht met drie ronden van 45km doorheen de fruitstreek en als afsluiter vier plaatselijke ronden in Zepperen zelf. “De evaluatie die we vorig jaar na de wedstrijd hielden was zeer positief”, aldus Albert. “Niet alleen bij ons maar ook bij de volgers en renners. De koers is selectiever dan vroeger, de organisatie is makkelijker en we kunnen onze seingevers nu drie keer gebruiken. Trouwens met het oog op de toekomst van deze wedstrijd is het goed dat het organiseren wat eenvoudiger wordt want ik ben echt wel bezig met opvolging en men heeft vandaag niet meer de mogelijkheid om er zoveel als ikzelf zoveel tijd in te steken. Eerdaags word ik 75 en dan is het toch wel goed om aan opvolging te denken die er via mijn zoon en schoonzoon ook al wel is.”
Voor zondag is Albert heel hoopvol. Het aantal inschrijvingen voor onze afwachtingswedstrijd voor juniores en nieuwelingen zit aan het maximum en voor onze B-Z fruitroute hebben we een zeer sterk deelnemersveld. Als er dan zoals vorig jaar met Michiel Hillen iemand van mijn team RB Zelfbouw UCT wint, maakt me dat extra blij. Dat kan ik niet onder stoelen of banken steken. In die 50 jaar is dat nog maar twee keer gelukt (in 2009 won hun renner Dries Hollanders, nu ploegleider bij het Developmentteam van Alpecin nvdr.). Al ben ik zondag toch wel vooral met de wedstrijd bezig. Als alles zo goed als vlekkeloos verloopt, ben ik een tevreden man.”

Lees ook in HBvL